Nieuws

Robotkangoeroe leert ons energie besparen (video)

De Duitse automatiseerder Festo kijkt naar de natuur om efficiënte robots te bouwen, en ontwikkelde zo een energiezuinige bionische kangoeroe.

Festo, een Duitse multinational die zich specialiseert in de automatisering van allerhande systemen, bouwde met succes een kangoeroerobot. Met BionicKangaroo probeerde het bedrijf de energie-efficiënte stijl waarmee een echte kangoeroe springt na te bootsen.

Het ziet er misschien niet zo uit, maar een kangoeroe beweegt zich op een erg doordachte manier voort. Bij het neerkomen recupereert het dier een deel van de energie die het voor het inzetten van de sprong verloor. Die energie kan hergebruikt worden voor de volgende sprong.

De kangoeroe van Festo doet precies hetzelfde. Daartoe is de robot gevuld met hightech ingewanden, en veerkrachtige poten. Naar analogie met de pees in de poot van een levende kangoeroe zet een elastische veer in de mechanische poot van de bionische variant de kinetische energie die vrijkomt bij het landen na een sprong om in potentiële energie.

Festo ontwikkelde de sympathieke robot in het kader van zijn Bionic Learning-programma. Door inspiratie in de wereld om ons heen op te doen hoopt het bedrijf methodes te ontwikkelen die de industriële robotica ten goede komen. In dit geval zou het gaan om het terugwinnen van energie.

Om tot een functioneel prototype te komen bestudeerden de ingenieurs van Festo de bewegingen van kangoeroes voor maar liefst twee jaar. De robotkangoeroe is één meter lang en kan 80 cm ver en tot 40 cm hoog springen. Het mechanische dier wordt via bluetooth bestuurd met een elektronische armband.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business