Nieuws

Stevige loondaling voor Nederlandse ICT’er

Nederlandse ICT'ers zijn vorig jaar flink minder gaan verdienen. Maar twee derde van hen rekent dit jaar weer op een loonsverhoging.

Het loon van Nederlandse ICT"ers is vorig jaar met 8,5% gedaald. Dat blijkt uit de Loonwijzer van carrièresite Monsterboard.nl, een jaarlijks onderzoek naar loonontwikkelingen.

Het gemiddelde uurloon van een medewerker in IT en telecom bedroeg in 2013 bruto 15,10 euro. Het jaar daarvoor was dat nog 16,50 euro. Geen reden tot paniek, volgens Paulien Osse van de stichting Loonwijzer. "In 2012 zagen we een toename van de onzekerheid binnen de ICT-sector, maar in 2013 lijkt de rust en daarmee de tevredenheid over werk en inkomen teruggekeerd", zegt ze.

Een op de drie ICT"ers is tevreden met zijn loon, daarin is niets veranderd. Zes op de tien zijn nog tevreden met hun werk, dat is wel iets lager dan vorig jaar (8%). Twee derde verwacht dit jaar promotie te maken, en ongeveer evenveel IT"ers rekenen op een salarisverhoging. 77% denkt bij dezelfde werkgever te blijven.

Veel bonussen
De daling van het bruto uurloon past binnen een algehele trend, salarissen namen ook in andere sectoren af. In de ICT- en financiële sector was de krimp met 8,5% wel het grootst. Maar desondanks blijven de lonen in de ICT-sector relatief hoog. Gemiddeld per uur wordt er alleen meer verdiend in het onderwijs, de productie en de financiële sector.

Ook ontvangen medewerkers in IT en telecom vaker een prestatiebonus dan in andere sectoren. Dat geldt voor bijna een op de vijf IT"ers.

Tot slot heeft 69% momenteel een vast arbeidscontract, een daling van 3%.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business