Nieuws

Mobiele wereld maakt zich op voor 64-bit

's Werelds grootste chipbakker TSMC laat weten dat de mobiele industrie klaar is om de stap te zetten naar 64-bit. Een overzicht van waar iedereen staat.

Nu de grootste chipbakker hint dat hij zo goed als klaar is om de productie van 64-bits mobiele processors op te starten, is het misschien goed om eens te kijken hoe ver deze evolutie al staat.

“Als je de mobiele industrie bekijkt, dan zien we in de laatste zes maanden een overstap naar 64-bit na de Apple-aankondiging”, zegt Mark Liu, mededirecteur van TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) bij de voorstelling van de kwartaalresultaten van zijn bedrijf. Met de Apple-aankondiging doelt de topman op de 64-bit Apple A7-processor die de iPhone 5S aandrijft.

TSMC is een zwaluw
Als TSMC, ’s werelds grootste contractfabrikant van chips, een beweging naar 64-bit ziet, mag je er zeker van zijn dat die ook zal plaatsvinden, want zij zullen degenen zijn die die chips gaan bouwen. In dat opzicht is het als een zwaluw die de lente aankondigt.

[related_article id=”161563″]

Het Taiwanese bedrijf maakt processoren voor onder meer Qualcomm, Nvidia en zelfs Intel. Het is verantwoordelijk voor de eerste generatie van de Intel Sofia-chip. Er zijn ook sterke geruchten dat het bedrijf betrokken is bij de productie van de volgende generatie 64-bitchips voor Apple.

Wie doet wat?
Apple is vooralsnog het enige bedrijf dat een 64-bitchip heeft in zijn mobiele consumentenproducten. Het is dus wachten op de 64-bitversie van Android (wat naar verluidt Android 5 zou kunnen zijn). Waar staan in tussentijd de andere chipbakkers? Dat sommen we hier even op:

Intel: Intel 64-bit Bay Trail-processoren zitten al in huidige tablets, zoals de HP Elitepad 1000 G2. Het bedrijf heeft ook niet gewacht op Google: het biedt zelf al een 64-bitkernel aan voor Kitkat 4.4. De chips die Intel voor smartphones klaarstoomt, zoals de komende Merrifield-reeks, zullen ook 64-bit zijn.

Samsung: “Onze chip zal klaar zijn als de besturingssystemen en het ecosysteem klaar is om naar 64-bit over te stappen”, zo zei Kyushik Hong, marketingvicepresident van Samsung, tegen CNet. De man deed zijn uitspraak op het Mobile World Congress in februari. Volgens Samsung moeten zijn 64-bitchips later dit jaar beschikbaar worden.

Qualcomm: Na de aankondiging van Apples A7-chip kondigde Qualcomm verschillende 64-bitproducten aan, waarvan de laatste de Snapdragon 810 en 808 zijn. Dit zijn echter maar aankondigingen. De chips zullen waarschijnlijk niet voor de eerste helft van 2015 in grote aantallen geproduceerd worden.

Nvidia: Een toekomstige versie van de Tegra K1 wordt een 64-bitchip, die zal later dit jaar van de band rollen.

Mediatek: Mediatek zegt dat zijn MT6752-platform in het derde kwartaal van dit jaar op de markt komt. De massaproductie begint in het vierde kwartaal.

Wat heb je er aan?
Blijft natuurlijk de vraag: wat heb je als consument aan 64-bit? Naast het feit dat je meer geheugen kan adresseren, kunnen data-intensieve applicaties ook grote brokken data efficiënter verwerken met 64-bit-chips dan met 32-bit-chips. Tot nog toe richt ARM zich met 64-bit vooral op servers en niet op smartphones, omdat servers veel sterker kunnen profiteren van die efficiëntie dan telefoons.

Daarnaast is het goed om te vermelden dat Apple’s 64-bit-chip heel erg snel is. Die snelheid is niet noodzakelijkerwijs een oorzaak van het feit dat het een 64-bit-processor is. Maar het laat het bedrijf wel gemakkelijker toe om toekomstige chips nog sneller te maken, tot op het nieuwe van pc’s. En het zet ontwikkelaars aan om 64-bit-apps te schrijven. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business