Nieuws

Grootste cyberwargame ooit test Europa’s verdediging

De dreiging van buitenlandse cyberaanvallen wordt onderzocht door 400 beveiligings-professionals uit 29 landen.

Europa"s grootste cybersecurity wargame-oefening is begonnen. Het doel: testen hoe landen kunnen samenwerken tegen een zware buitenlandse veiligheidsdreiging.

In zijn eerste fase brengt het Cyber Europe 2014-event meer dan 200 organisaties, waaronder energiebedrijven en telecomoperatoren, en 400 beveiligingsprofessionals samen.

[related_article id=”161920″]

De schaal van deze cyberwargame toont aan hoe serieus landen de dreiging van digitale aanvallen nemen. Aangezien digitale netwerken nu gezien worden als een standaard-slagveld in elk conflict, is het ook slechts één van de vele van deze simulaties die in Europa gaande zijn. De organisatoren zeiden wel nog dat het thema van het event niet beïnvloed is door de huidige crisis in Oekraïne, "hoewel we begrijpen waarom sommigen dat denken".

De wargame wordt georganiseerd door de European Union Agency for Network and Information Security (Enisa) en omvat 29 teams van EU-lidstaten en staten uit de European Free Trade Association. De technische wargame, die eergisteren plaatsvond, zal later dit jaar gevolgd worden door een "operationeel/tactisch" event en eentje dat gericht is op "strategische/politieke niveaus".

Participanten in het technische event kregen zestien cyberveiligheidsincidenten en -spelers voorgeschoteld, die volgens de organisatoren vergelijkbaar waren met recente echte gebeurtenissen. Beveiligingsprofessionals uit de publieke en private sector moesten verschillende scenario"s onderzoeken en analyseren die een impact konden hebben op de geheimhouding, integriteit, of bereikbaarheid van gevoelige informatie of kritieke infrastructuur.

Uitvoerend directeur van Enisa Udo Helmbrecht zei dat het evenement ontworpen was om realistisch te zijn en de onrust en politieke crises op pan-Europees niveau na te bootsen wanneer diensten voor miljoenen burgers verstoord worden. Volgens hem zal het evenement helpen om de weerbaarheid van Europa"s kritieke informatiestructuren te verhogen.

Enisa voegde nog toe: "Cybercrises worden steeds grootschaliger en transnationaler, zowel in oorsprong als in gevolg. Daarbij verandert ook de aard van de dreigingen voortdurend. De opkomt van big data en nieuwe onlinediensten creëert bijvoorbeeld nieuwe kwetsbaarheden".

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business