Nokia is nog steeds de tweede grootste telefoonverkoper ter wereld, na Samsung. Maar het voelt de hete adem van Apple in zijn nek.


Nokia had in het eerste kwartaal van 2014 een marktaandeel van 11,5% op de wereldwijde gsm-markt. Dat heeft het marktonderzoeksbureau Strategy Analytics berekend.

Het bedrijf verscheepte zowat 47 miljoen telefoons in die periode. Daarmee doen de Finnen het een stuk minder goed dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen klokte het marktaandeel af op 16,6% en de afzet op 61,9 miljoen stuks.


[related_article id=”158256″]

De daling van bijna 30% wijt Nokia aan de zware concurrentie en de hevige prijserosie waar gsm’s aan blootstaan. Het Finse bedrijf weet nog altijd Apple op de derde plaats te houden, maar erg veel scheelt het niet meer. In dit kwartaal had Apple een marktaandeel van 10,7% met 43,7 miljoen verscheepte iPhones.

Het is nu aan Microsoft, dat sinds vorige week officieel eigenaar is van Nokia, om het tij te keren, al zal dat in de huidige marktomstandigheden niet zo eenvoudig zijn.

Samsung: meer verkocht, minder marktaandeel
Aan de top van het klassement verstevigt Samsung zijn eerste plaats, met 113 miljoen verscheepte telefoons tegenover 106,6 miljoen vorig jaar. Het marktaandeel ging er wel wat op achteruit, van 28,6 naar 27,7%, door de flinke groei van enkele kleinere concurrenten.

Een daarvan is bijvoorbeeld het Chinese Huawei, dat 14,2 miljoen gsm’s verkocht vorig jaar en 3,5% marktaandeel oppikte. Daarmee doen zij het dubbel zo goed als het gemiddelde op de markt.

Vertraagde groeicurve
“De groeicurve van Samsung is wat vertraagd door de zware concurrentie van Chinese fabrikanten, maar ze hebben nog steeds een indrukwekkende productportfolio”, klinkt het bij Strategy Analytics. “Ze verschepen nog altijd meer telefoons dan Apple, LG en Nokia samen.”

Wereldwijd groeide de gsm-markt in het vorige kwartaal met 9,4%. Er werden in totaal zo’n 408 miljoen toestellen verkocht. Zeven van de tien waren smartphones.