Nieuws

AMD zet serieus in op tablets met Beema en Mullins

Met de nieuwste generatie APU's wil AMD een speler worden op de tabletmarkt. De chipfabrikant heeft met Beema en Mullins twee krachtige en energiezuinige productlijnen.

Deze week heeft AMD officieel de Beema- en Mullins-APU"s (accelerated processing unit) gelanceerd. Onderdelen die volgens het bedrijf het mobiele speelveld drastisch gaan veranderen.

Beema en Mullins zijn updates van de vorig jaar uitgekomen systems-on-a-chip Kabini (gericht op notebooks) en Temash (gericht op tablets). Normaal verwacht je van een upgrade een kleine prestatieboost en betere energielevels. Met Beema en Mullins gaat AMD veel verder dan dat.

[related_article id=”161563″]

Nieuwe features
Op het architectonische niveau zijn Beema en Mullins niet zo verschillend van Kabini en Temash, dat heeft AMD echter niet tegengehouden. De APU"s bevatten enkele gave nieuwe features en ze zijn aanzienlijk verbeterd.

  • Turbo Core: Zowel Kabini als Temash kon de kloksnelheid naar beneden bijstellen om energie te besparen en beide hadden geen Turbo-modus om de prestatie te boosten voor bepaalde taken. Alle APU"s in de Mullins-lijn kunnen dit wel. De maximale kloksnelheid ligt op 2,2 GHz. In de Beema-lijn beschikt alleen de A6-6310 chip over deze functie, maar hij bereikt wel een kloksnelheid van maximaal 2,4 GHz.
  • ARM TrustZone: Mullins en Beema zijn de eerste AMD-processoren met de ARM Cortex-A5 on-die TrustZone open-standaard platform voor extra systeembeveiliging en -management. Dit is interessant voor zakelijke klanten en de overheid.
  • AMD Enduro: Zorgt ervoor dat de batterij nog langer meegaat.
  • Thermal monitoring: Beema en Mullins krijgen de optie om de temperatuur van het chassis van de laptop of tablet te meten. Het past vervolgens de frequentie aan om de temperatuur op het niveau te houden dat de gebruiker aangeeft.

AMD heeft veel benchmarkresultaten gepubliceerd. Uit deze data blijkt dat Beema en Mullins aanzienlijk betere resultaten neerzetten dan de vorige generatie. Het is echter wachten op hardware aangedreven door de nieuwe APU"s om te zien hoe zich dit vertaalt naar daadwerkelijke prestaties.

Laatste technologie gebruikt
“Bij het ontwerpen van onze 2014 mainstream en low-power APU"s waren we vastbesloten om wederom de standaard te zetten in rekenkracht- en grafische resultaten in de categorieën zonder fan. En precies dat hebben we gedaan”, stelt Bernd Lienhard van AMD. “De processoren combineren de laatste kerntechnologieën – inclusief het allereerste ARM-gebaseerde beveilingssysteem op een x86 processor – met een gebruikerservaring die erg aangenaam is voor de consument en zakelijke partners. Dit alles in een enorm energie-efficiënt pakket.”

De vraag is of deze chips genoeg zijn om AMD voet aan de grond te laten krijgen op de mobiele markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business