Nieuws

Optimus Max is eerste SSD van 4 TB

Sandisk brengt 's werelds eerste SAS-SSD met 4 TB capaciteit op de markt. Het bedrijf legt uit wat volgens hen het voordeel van zulke grote schijven is.

Sandisk toont aan dat super veel en supersnel perfect hand in hand kunnen gaan, met de aankondiging van enkele nieuwe SSD’s.

De spectaculairste onder hen is zonder twijfel de Optimus Max SAS SSD, die met een maximumcapaciteit van maar liefst vier terabyte de concurrentie ver achter zich laat.

Wereldkampioen

Sterker nog, de solidstatedrive mag zich SAS SSD met de grootste capaciteit ter wereld noemen. De schijf is geoptimaliseerd voor lees-intensieve applicaties. Lees en schrijfsnelheid liggen op 400 MBps. Verbinden gebeurt via een 6 Gbps SAS-interface. Je kan de schijf tot drie keer per dag volledig vol schrijven.

[related_article id=”152275″]

Sandisk wil nog geen prijs op het product plakken, maar erg goedkoop zal het niet zijn. De Optimus Max is dan ook niet op consumenten gericht, maar op datacenters. “En dan betaalt een investering in een duurdere SSD zichzelf terug”, aldus Brian Cox, senior marketingdirecteur bij Sandisk.

Solidstatedrives zijn immers kleiner, sneller en zuiniger dan conventionele harde schijven, en ze worden minder warm. Dat betekent dat uitbaters van een datacenter veel meer schijven, met een veel hogere capaciteit, op een kleinere oppervlakte kwijt kunnen, terwijl ze minder energiekosten moeten betalen en ook koeling vlotter verloopt.

Duur maar goedkoop

Cox geeft een voorbeeld: “Een database van 100 TB kan je samenstellen met vijftig SSD’s van 2 TB. Om gelijkaardige prestaties te krijgen met harde schijven mogen die niet te groot zijn. Hoe kleiner afzonderlijke HDD’s, hoe sneller het systeem zal werken. Met schijven van 300 GB heb je maar liefst 336 HDD’s nodig, die stuk voor stuk meer verbruiken en warmer worden.”

Met de Optimus Max heb je nog slechts 25 exemplaren nodig voor een database van 100 TB, en Sandisk is niet van plan het hierbij te laten. Het bedrijf hoopt rond het einde van dit jaar een 8 TB-versie voor te stellen, en het jaar daarna wil Sandisk de eerste 16 TB SSD op de markt loslaten.

Dat zulke schijven ooit ook voor de gewone gebruiker zullen ontwikkeld worden, daar twijfelt Cox niet aan, maar dat zal nog niet voor meteen zijn. Een doordeweekse gebruiker met één laptop profiteert niet van het schaalvoordeel dat grote SSD’s bieden, en dan wordt 4 TB plots wel erg prijzig.

Optimus

In de Optimusreeks bestaan nog vier andere SSD’s: Optimus Extreme, Ultra, Ascend en Eco. Cox: “Voor professionele SSD’s voorzien we verschillende versies. Niet iedere database wordt op dezelfde manier gebruikt, en om schijven snel te laten werken, en de levensduur ervan te verhogen, brengen we voor iedere vorm van gebruik een daarop voorziene editie uit.”

De Extreme is ontwikkeld voor schrijfintensieve toepassingen zoals financiële transacties en bigdata-analyses. Daartoe kan de schijf 45 keer per dag volledig volgeschreven worden. Kleinere broertje Ascend kan je ‘slechts’ 25 keer per dag vol schrijven  en de Ascend houdt het op tien keer.

De Optimus Eco SSD is vooral gericht op leesintensief gebruik en kan maximaal drie keer per dag worden volgeschreven. De schrijf- en leessnelheid is overal dezelfde: 500 MBps. Capaciteit varieert van 100 GB tot 2 TB.

Voor de controller van de Optimusschijven ging Sandisk aankloppen bij een partner, die anoniem wenst te blijven.

Lightning

De Lightning Gen. II SAS SSD-reeks zet in op snelheid. De snelheid van de interface is, met een spectaculaire 12 Gbps, dubbel die van de Optimusreeks. De controller van de Lightnings is van eigen makelij. De Lightning Gen II verschijnt in drie edities. De Ultra voor schrijfintensieve applicaties, de Ascend voor veelzijdig gebruik en de Eco voor leesintensieve toepassingen.

De maximale leessnelheid van de Lightningschijven ligt op 1000 MBps, schrijven gaat op 600 MBps. De Ultra is beschikbaar met een capaciteit vanaf 200 GB tot 800 GB. De Ascend gaat tot 1,6 TB, net als de Eco maar die laatste is niet beschikbaar onder 1 TB.

Sandisk biedt vijf jaar garantie onder voorwaarden aan voor alle bovenstaande schijven. Ze zijn beschikbaar vanaf volgend kwartaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business