Nieuws

Google haalt Docs en Sheets uit Drive

Google lanceert standalone-versies van Docs en Sheets, waardoor het niet langer nodig is verbonden te zijn met internet voor het bewerken of aanmaken van documenten. Google Drive is nog wel geschikt voor het bekijken van bestanden.

Twee jaar na de lancering van het online opslagplatform Drive en het integreren van Docs en Sheets als antwoord op Dropbox, komt Google terug op deze beslissing met het vrijgeven van een standaloneversie voor beide programma"s.

Sheets en Docs zijn beschikbaar in de App Store en Google Play. Volgens Google komt er op korte termijn ook een standaloneversie van de presentatie-app Slides.

[related_article id=”158901″]

Omdat de apps nu losgekoppeld zijn van Drive, zijn gebruikers in staat bestanden te bewerken, bekijken en aanmaken zonder verbonden te zijn met het internet. Maar hoewel de programma"s nu apart zijn, kan men via de Drive-app nog steeds documenten bekijken en organiseren.

Concurrent voor Office 365
Naast het voordeel van offline toegang tot de apps, heeft Google niet aangekondigd wat hen gedreven heeft om deze stap te zetten. Een mogelijke reden is dat het een reactie is op de lancering van Office for iPad door Microsoft.

De apps van Office for iPad staan los van elkaar, maar zijn niet volledig te gebruiken zonder een abonnement op Office 365.

Bestandstypes
Als standalone/apps zijn Sheets, Docs en Slides alleen in staat oorspronkelijke documenten te openen, terwijl Drive voorheen dertig verschillende bestandstypes ondersteunde.

Het lijkt erop dat Google de mogelijkheid tot bewerken uit Drive weg gaat halen in de komende weken. Wanneer je in die periode een document probeert aan te maken of te bewerken krijg je de melding dat je het beste de losse apps kunt installeren.

QuickOffice
Deze stap is het tegenovergestelde van de richting die Google opgaat met QuickOffice, tot nu toe de app voor het openen en bewerken van documenten op een mobiel apparaat.

Google maakte de app waar je voorheen voor moest betalen gratis, maar koppelt het wel aan Drive. Onlangs is tevens de ondersteuning gestopt voor de betaalde versies QuickOffice Pro en HD, die waren nog onafhankelijk van Drive.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business