Nieuws

‘Google verhindert vernieuwing in zoeken’

Een rechtszaak claimt dat Google sinds de aankoop van Android een illegaal monopolie in handen heeft dat innovatie in zoekfuncties tegenhoudt.

Volgens een klacht die donderdag werd neergelegd tegen Google overtreedt de zoekgigant de Amerikaanse wetgeving rond mededingingsrecht. Het bedrijf zou een illegaal monopolie hebben op mobiel en internetzoeken dat innovatie in de markt tegenwerkt en de prijzen van toestellen van concurrerende bedrijven kunstmatig opdrijft.

Google zou onderhandse afspraken maken met toestelbouwers om hen te verplichten om de Google apps-suite op hun toestellen te zetten als ze Android willen draaien. Bovendien verleent Google financiële en technische ondersteuning wanneer een van die partners aangeklaagd wordt, zoals in de recente patenten-rechtszaak tussen Apple en Samsung.

[related_article id=”158901″]

Standaardzoekfunctie
Daarnaast stellen de aanklagers dat het feit dat toestelbouwers Google als standaardzoekmachine moeten gebruiken ervoor zorgt dat de concurrentie achterloopt: een zoekmachine heeft immers zo veel mogelijk zoekopdrachten nodig om zich te kunnen ontwikkelen, en de meeste gebruikers doen niet de moeite om een andere zoekmachine in te stellen.

Ook vinden ze dat de prijzen van toestellen zouden kunnen zakken als rivaliserende zoekmachines ook konden concurreren voor de begeerde positie als standaardzoekfunctie.

Google weerlegt de argumenten door te stellen dat Android en de zoekmachine elkaar niet uitsluiten: "Iedereen kan Android gebruiken zonder Google en iedereen kan Google gebruiken zonder Android."

Volgens cijferaar Comscore had Google in februari een marktaandeel in zoekopdrachten van 67,5 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business