Kleine Windows-tablets met 4G blijven zeldzaam

Kleinere tablets met Windows 8 en een Intelchip die ook 4G aankunnen, zijn moeilijk te vinden. Bij Apple en in het Androidkamp heeft men de les wel begrepen.

De eerste iPads met mobiele dataverbindingen kwamen in 2010 op de markt. Vier jaar later is het overgrote deel van de Windowstablets nog altijd alleen maar met wifi uitgerust. Dat het Windowskamp hier stilaan de boot aan het missen is, is nog zacht uitgedrukt.

De tablet is al lang geen nieuwigheid meer. Je kan zelfs stellen dat de markt al volwassen is. Volgens de laatste cijfers van IDC tikte de tabletmarkt maar met 3,9% aan in het eerste kwartaal van 2014 (vergeleken met 2013). En 2014 zal voor de fabrikanten een jaar vol “uitdagingen” worden, zo liet het marktonderzoeksbureau nog weten.

[related_article id=”161452″]

Onvindbaar
Hoe staat het dus met Windows 8.1-tablets? Er zijn interessante nieuwigheden van zowel Dell (de Venue Pro 8) als Lenovo (de Thinkpad 8), maar modellen met 4G blijven bijzonder zeldzaam, zelfs op de Amerikaanse Microsoft Store-website zijn ze helemaal niet te vinden. De Samsung Series 5-tablet met een groot scherm van 11,6 inch is een van de weinige uitzonderingen. In ons land is er ook nog de BMx W8Pad, ook met een 11,6 inchscherm. 

Lenovo zegt dat zijn Thinkpad 8, die behoorlijk goede recensies heeft gekregen, optioneel met 4G zal uitgerust kunnen worden. Helaas is daar op de productpagina of op winkelwebsites voorlopig nog niet veel van te merken. Een 4G-model ligt ook niet bij Microsoft in de rekken.

Dit is een vreemde situatie: 4G en een handzame 8-inchtablet passen bij elkaar als gin en tonic. Apple begrijpt dat en in het Android-kamp begrijpt men dit ook. Zelfs Microsoft begint een en ander door te hebben, alleen blijft 4G daar beperkt tot grote tablets van 10 inch en meer, die een al bij al obscuur OS draaien: Windows RT.

Vorige maand werd een eerste Surface 2-tablet met RT en 4G geïntroduceerd. En er is ook nog de Lumia 2520 met RT en 4G. Maar dit blijft natuurlijk een kleine markt die niet compatibel is met op Intel x86-gebaseerde software.

HP weet hoe het moet
Een van de weinigen die 3G/4G niet uit het oog verliest in zowel laptops als tablets is Hewlett-Packard. De nieuwe ElitePad 1000-tablet met een 10,1-inchscherm en Windows 8.1 is ermee uitgerust. Ook de zakelijke laptops van HP kunnen optioneel met geïntegreerde 3G/4G aangekocht worden.

Laten we hopen dat ook de rest dat voorbeeld zal volgen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business