Nieuws

ARM neemt de server over

Seattle, de codenaam voor AMD's system-on-a-chip, moet klassieke x86-chipsets in datacenters vervangen.

Met Seattle wil AMD de ARM-processor naar de server brengen. De Seattle-chips, die de naam Opteron A1100 meekrijgen, zijn bedoeld voor servers en datacenters.  Opvallend: Seattle is geen klassieke X86- chip. De system-on-a-chip (SoC) is gebaseerd op ARM-architectuur.

AMD kondigde de Seattle-reeks, ook wel de Opteron 1100-serie genoemd, al even geleden aan, maar tijdens de Core Innovation-persconferentie in San Francisco kregen we voor het eerst een server te zien die gebruikmaakt van de chip.

Dr. Suresh van AMD demonstreerde hoe de Seattle-SoC een totaalpaket voor servers kan bieden. We zagen hoe websites probleemloos gegenereerd werden, dat Wordpress probleemloos draait op de ARM-architectuur, en hoe ook video vlot gerenderd kan worden.

De Seattle-chips zijn gebouwd met 28nm-technologie en maken gebruik van acht A57 ARM-cores. ARM is zo populair dat de chips een schaalvoordeel bieden. “Er zitten ARM-chips in alles”, zegt Paul Santeler, vicepresident en general manager van de Hyperscale-afdeling van HP. “Dat grote volume en die populariteit drijven innovatie vooruit.”

Santeler ziet professionele datacentra snel de overstap naar ARM-architectuur maken. “Datacenters innoveren zeer snel, ze zijn de eersten die de grootschalige overstap naar flashgeheugen maakten, en ze zullen ook ARM vlot adopteren”, voorspelt hij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business