Nieuws

ARM neemt de server over

Seattle, de codenaam voor AMD's system-on-a-chip, moet klassieke x86-chipsets in datacenters vervangen.

Met Seattle wil AMD de ARM-processor naar de server brengen. De Seattle-chips, die de naam Opteron A1100 meekrijgen, zijn bedoeld voor servers en datacenters.  Opvallend: Seattle is geen klassieke X86- chip. De system-on-a-chip (SoC) is gebaseerd op ARM-architectuur.

AMD kondigde de Seattle-reeks, ook wel de Opteron 1100-serie genoemd, al even geleden aan, maar tijdens de Core Innovation-persconferentie in San Francisco kregen we voor het eerst een server te zien die gebruikmaakt van de chip.

Dr. Suresh van AMD demonstreerde hoe de Seattle-SoC een totaalpaket voor servers kan bieden. We zagen hoe websites probleemloos gegenereerd werden, dat Wordpress probleemloos draait op de ARM-architectuur, en hoe ook video vlot gerenderd kan worden.

De Seattle-chips zijn gebouwd met 28nm-technologie en maken gebruik van acht A57 ARM-cores. ARM is zo populair dat de chips een schaalvoordeel bieden. “Er zitten ARM-chips in alles”, zegt Paul Santeler, vicepresident en general manager van de Hyperscale-afdeling van HP. “Dat grote volume en die populariteit drijven innovatie vooruit.”

Santeler ziet professionele datacentra snel de overstap naar ARM-architectuur maken. “Datacenters innoveren zeer snel, ze zijn de eersten die de grootschalige overstap naar flashgeheugen maakten, en ze zullen ook ARM vlot adopteren”, voorspelt hij.

a57amdarmDatacenternieuwsopteronseattleserversocsystem-on-a-chipx86

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen