Vlaamse bibliotheken lenen e-books uit

Bibnet lanceert officieel het initiatief 'E-boeken in de Bib' waarmee bibliotheken vanaf nu ook e-books kunnen uitlenen aan hun gebruikers.

‘E-boeken in de Bib’ is een initiatief van Bibnet en de Vlaamse overheid en maakt het mogelijk om e-books uit te lenen bij je lokale bibliotheek.

Bibliotheekgangers kopen in hun bib een e-boekenkaart aan met leentegoed en kunnen daarmee een aantal elektronische boeken naar keuze lenen. Je betaalt 5 euro per drie boeken voor een leenperiode van vier weken. Binnen de muren van de bibliotheek zijn alle e-books vrij toegankelijk.

[related_article id=”160734″]

In totaal nemen 215 openbare bibliotheken, ruim twee derde van alle bibs in Vlaanderen, deel aan het project. Momenteel worden reeds meer dan 400 titels aangeboden via ‘E-boeken in de Bib’, maar die collectie wordt nog verder uitgebreid. Het aanbod is relatief klein, maar wel actueel.

De geleende e-books lees je via een applicatie op je eigen tablet. Die app geeft onmiddellijk toegang tot 15 gratis te lezen kortverhalen. Voorlopig is er alleen nog maar een versie voor Android. De iOS-app heeft vertraging opgelopen omdat Apple de applicatie al twee maal heeft geweigerd, maar zou binnenkort toch moeten verschijnen. E-readers worden niet ondersteund omdat ze niet over apps beschikken. Het gebruik van een app was noodzakelijk om een sluitende beveiliging te voorzien, die aanvaardbaar is voor de uitgevers.

‘E-boeken in de Bib’ zal voorlopig een jaar lang blijven lopen. Daarna volgt een evaluatie, waarbij alle belanghebbenden worden betrokken, en wordt beslist of het project al dan niet zal worden verdergezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business