Nuance wil spraakbediening voor alles in je huiskamer

Stemcommando's moeten veel meer huishoudelijke apparaten kunnen aansturen. Nuance werkt eraan met chipfabrikant Conexant.

De technologie van Nuance, de makers van onder meer Dragon Naturallyspeaking, zou binnenkort wel eens in bijvoorbeeld tv-toestellen kunnen opduiken.

Nuance is een partnerschap aangegaan met Conexant Systems, een halfgeleiderfabrikant, om chips te maken die standaard spraakbediening kunnen ontcijferen. Die moeten dan ingebouwd worden in veel meer apparaten dan nu het geval is en een soort netwerk vormen van machines die je met je stem kan bedienen.

Goed kunnen luisteren
Het nieuws van de samenwerking gaat niet gepaard met de introductie van nieuwe producten of specifieke hardwarepartners. De technologie die ontwikkeld wordt, zou het mogelijk maken om bijvoorbeeld tablets of tv’s constant te laten luisteren voor stemcommando’s, ook als ze uitgeschakeld zijn en dit zonder de batterij leeg te trekken. Je zou tot op vijf meter afstand apparaten met de stem moeten kunnen bedienen, denkt Conexant.

Heel wat fabrikanten beschouwen stemcommando’s als de heilige graal om machines te bedienen. De Xbox One-spelconsole van Microsoft is er bijvoorbeeld mee uitgerust. Echt op punt lijkt de technologie echter nog niet te staan. Vaak worden stemcommando’s verkeerd begrepen door machines, waardoor de bediening in de soep loopt en het uiteindelijk veel makkelijker is om naar een afstandsbediening te grijpen.

Praatjesmakers op telefoons
Toch zijn er ook beloftevolle ontwikkelingen, spraakassistenten als Cortana, Siri en Google Now bijvoorbeeld. Die werken echter op telefoons: je assistent heeft geen probleem om je commando te ontcijferen met de hoorn tegen je mond gedrukt. Wanneer je gsm echter aan de andere kant van de kamer ligt, lukt het meestal niet. De nieuwe samenwerking tussen Nuance en Conexant zou zulke problemen moeten oplossen.

Het is niet de eerste keer dat Nuance in zee gaat met hardwarepartners. Op CES 2014 heeft het bedrijf al een samenwerking aangekondigd met de Chinese smartphonefabrikant ZTE, om biometrische technologie te gaan leveren voor de nieuwe ZTE Android-telefoons. Nuance drijft ook de spraakbesturing aan in de Toq, een slim horloge van Qualcomm. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business