Nieuws

NASA wil broeikas bouwen op Mars

Onderzoekers van NASA willen een kleine broeikas met plantjes meesturen met de volgende Marsrover, om zo het leven van planten op een andere planeet te bestuderen.

Een Marsmissie zal noodgedwongen even duren. Astronauten die een kijkje namen op de maan konden nog de dag zelfs de terugweg aanvatten, maar bij een andere planeet ligt dat moeilijker. Mars en de Aarde draaien immers in verschillende banen rond de aarde, zodat beide hemellichamen zich niet altijd even dicht bij elkaar bevinden.

Een heentrip naar Mars zal bijgevolg aanvangen op een moment dat de te overbruggen afstand minimaal is, maar ook voor de terugweg moeten de twee planeten in een optimale positie staan, en dat duurt even. Astronauten zullen dus maanden op Mars moeten verblijven, en daar krijgt een mens honger van.

Verse groentjes zouden iedere interplanetaire reiziger smaken, en Mars is een planneet met zonlicht, dus waarom het voedsel niet ter plekke kweken? De radiatie op het Marsoppervlak is hoger dan op de aarde, terwijl de zwaartekracht lager is. Het is dus verstandig om eerst even te testen of planten überhaupt wel kunnen groeien op de rode planeet.

Plantjes
Daartoe stelt een team binnen NASA voor om een kleine serre mee te sturen met de volgende Marsrover. Dat weet de website space.com. Het Mars Plant Experiment, of MPX, zou bestaan uit een kleine broeikas waarin een aantal planten gedurende twee weken in leven worden gehouden op het oppervlak van de planeet. Gedurende die tijd worden de planten in het oog gehouden, om zo de effecten van de Marsomgeving op de voeding in spe grondig te bestuderen.

Het hele project heeft ook een poëtische ondertoon. Een plant die deelneemt aan het MPX zou vertrekken als zaadje, om dan op Mars uit te komen, te groeien en kapot te gaan. Het stukje groen zou daarmee de eer krijgen als eerste meercellig organisme te leven en te sterven op een andere planeet.

De minibroeikas wordt uiteraard voorzien van aardse lucht en aards water. Helaas is het nog niet helemaal zeker dat het MPX project ook daadwerkelijk van onze planeet vertrekt. Zeker 58 kandidaatprojecten vechten voor een ticket en ze kunnen niet allemaal mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business