Microsoft lanceert laptopvervanger Surface Pro 3

Microsoft heeft een nieuw toestel in zijn Surface-lijn onthuld. De Surface Pro 3 is ontworpen om zowel je tablet als je laptop te vervangen.

Microsoft heeft tijdens een persevenement in New York de nieuwe Surface Pro 3 onthuld. De tablet is groter en sneller, maar ook dunner dan zijn voorganger. Het toestel mikt in het bijzonder op gebruikers die zich nu nog genoodzaakt zien om naast een tablet ook een laptop mee te sleuren.

“Dit is het toestel dat je tablet én je laptop kan vervangen,” zegt Panos Panay, hoofd van het Surface-team bij Microsoft. De Surface Pro 3 heeft een groter 12 inchscherm met een 3:2 schermverhouding en een resolutie van 2.160 x 1.440 pixels. Via een docking station kan je de tablet aan een 4K-scherm hangen. Ondanks het grote scherm blijft het apparaat relatief compact dankzij de smallere bezels. De tablet is opgetrokken uit magnesium, met een zilver en zwart ontwerp.

[related_article id=”161452″]

Een grote klacht bij de Surface Pro 2 was zijn omvang en gewicht. De Surface Pro 3 is zowel dunner als lichter dan de vorige modellen. Hij weegt 800 gram en met een dikte van 9,1 millimeter is het momenteel het dunste apparaat met een Intel Core-processor op de markt. Microsoft heeft nauw samengewerkt met Intel en levert de Surface Pro 3 in verschillende modellen met een Core i3, i5 of i7. Zo biedt het toestel de nodige paardenkracht voor zware desktopapplicaties zoals Photoshop. Adobe kwam zelfs even op het podium om een aanraakvriendelijke versie van de fotobewerkingssoftware te demonstreren. De processor wordt nog altijd gekoeld door een ventilator, maar die zou 30 procent efficiënter werken en bovendien geruisloos zijn.

De Intel Core i3-versie beschikt over 4 GB werkgeheugen en er is standaard 64 GB opslagruimte voorzien, maar dat kan nog worden uitgebreid met een een geheugenkaart. De Core i5 komt in een variant met 4 of 8 GB RAM en respectievelijk 128 of 256 GB opslagruimte. De Core i7 beschikt over 8 GB RAM en komt in een model met 256 GB of 512 GB opslagruimte. De Surface Pro 3 biedt ondersteuning voor wifi 802.11 ac en bluetooth 4.0, en er is naast een mini displayport-uitgang ook een volwaardige usb 3.0-aansluiting. Het geadverteerd batterijleven bedraagt 9 uur.

De Surface Pro 3 beschikt net als zijn voorganger over een staander om de tablet rechtop te zetten, maar die ondersteunt nu meer "standen" dan voorheen. Een nieuwe stand is de "canvas mode" waarbij de tablet onder een hoek van 150 graden staat. Die stand is met name interessant om te tekenen op het scherm met de Surface Pen, maar maakt het ook makkelijker om het toestel als laptop op je schoot te gebruiken. Microsoft heeft daartoe ook de Type Cover verbeterd zodat die met een magneet aan de Surface vastklikt en het apparaat beter in balans is wanneer het op je schoot staat. De Type Cover heeft ook een groter trackpad gekregen om muisinvoer op de Surface Pro 3 te verbeteren.

De Surface Pen werd vernieuwd zodat je met een klik op de pen de notitieapp OneNote kan opstarten op de Surface Pro 3, zelfs wanneer die is uitgeschakeld. Met een tweede klik op de pen synchroniseer je je notities in OneNote onmiddellijk met de cloud. Aantekeningen die je met de pen maakt in andere documenten worden in real-time gesynchroniseerd met alle gebruikers die het document aan het bewerken zijn. Wanneer je de camera activeert kan je door twee keer op de pen te klikken een foto rechtstreeks in OneNote bewaren om er vervolgens aantekeningen op te maken. Hetzelfde geldt voor webinhoud, tweemaal tikken volstaat om de informatie in de notitieapp te bewaren.

De Surface Pro 3 is vanaf woensdag in de Verenigde Staten beschikbaar om te pre-orderen. De adviesprijs bedraagt 799 dollar voor het model met een Intel Core i3-processor. De versie met een Core i5 gaat vanaf 999 dollar over de toonbank, terwijl je voor de Core i7 minstens 1.549 dollar moet neertellen. Dat zijn overigens de prijzen zonder Type Cover en Surface Pen, die kosten respectievelijk nog eens 130 en 49 dollar. De Core i5-modellen zullen vanaf 20 juni beschikbaar zijn in de Verenigde Staten en Canada, de andere configuraties volgen in augustus. Microsoft hoopt tegen eind augustus de Surface Pro 3 ook in 26 andere markten te kunnen lanceren, waaronder België en Nederland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business