HP wil weer duizenden banen schrappen

In zijn rapport over zwakke kwartaalresultaten, geeft HP een weinig opbeurende boodschap mee: nog eens 16.000 banen zijn bedreigd.

IT-reus Hewlett-Packard heeft zijn resultaten voor het tweede kwartaal van zijn boekjaar ingeleverd en die zijn niet bepaald rooskleurig. Het bedrijf is aan een “jarenlange reis” bezig om opnieuw met groei aan te knopen, maar het lijkt erop dat die reis nog niet gedaan is.

Het is ook twijfelachtig of elk huidig personeelslid het einde van de reis nog zal meemaken. Nadat het bedrijf in mei 2012 aankondigde dat het 34.000 banen wil schrappen, wil het nu nog eens 11.000 tot 16.000 bijkomende jobs elimineren. Dat zou betekenen dat sinds 2012 één op zes arbeidsplaatsen verloren gaat bij HP.

De nieuwe ontslagronde zou voelbaar worden in alle geledingen van het bedrijf en in alle regio’s waar HP actief is. Uiteindelijk zou het voor een besparing van goed één miljard dollar moeten zorgen.

Omzet en winst onder druk
De tweede grootste pc-verkoper ter wereld rapporteerde een omzet van 27,3 miljard dollar, 1% minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De winst tikte af op 1,27 miljard dollar, waar dat in 2013 zowat 1,4 miljard was.

Op enkele uitzonderingen na, delen alle grote productcategorieën van HP in de klappen. Software blijft stabiel, maar de subonderdelen software-as-a-service en licenties kunnen groeicijfers voorleggen.

Ook de afdeling Personal Systems laat zeven procent meer omzet optekenen. Daarbinnen stijgen pc’s en laptops elk met zes procent. Vooral de zakelijke machines doen het goed. De omzet bij consumenten daalt echter met twee procent.

Optimistische CEO
HP-topvrouw Meg Whitman blijft optimistisch. Volgens haar is HP op goede weg en is het stilaan aan het veranderen in een wendbaar, kostenbewust en klantengericht bedrijf dat de concurrentie weer aankan.

Op Wall Street leken de meeste beleggers het daar echter niet mee eens te zijn. De aandelen van HP maakten na de bekendmaking van de cijfers een duik naar beneden. Nadien konden ze zich wel weer wat herstellen, zonder evenveel uit het rood te komen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business