Maak een snelle geheugentrip met een paar van de populairste, en meest ongebruikelijke tablets van de afgelopen tien jaar.


Asus R2H ultra mobile PC, 2006

De ultra-draagbare pc maakte deel uit van Microsofts pogingen om het publiek warm te maken voor tablets in 2006. Deze Asus R2H draaide op Windows XP Tablet PC Edition, en had een passief in plaats van een actief touchscreen. Pc-verkopers konden er echter geen markt voor vinden; het toestel was te duur voor de gemiddelde consument en werd al snel verdrukt door het groeiende netbook-segment.


[related_article id=”161452″]

Courier-tablet, 2009

Dit is een exemplaar dat Microsoft nooit bouwde – hoewel ze dat waarschijnlijk beter wel gedaan hadden. De Courier raakte nooit uit de ontwerpfase, maar z"n unieke design raakte een snaar bij heel wat enthousiaste industriekenners in 2009.

Lenovo ThinkPad X220, 2010

In het begin van 2010 lanceerde Apple de eerste iPad, en dat toestel werd al snel synoniem met de tabletmarkt in de gedachten van vele consumenten. Windows-tablets zoals deze Lenovo ThinkPad X220 bleven echter een niche invullen voor zakelijke gebruikers.

HP Slate, 2010

Dit is één van de toestellen die Microsofts CEO Steve Balmer voorstelde in zijn presentatie op CES 2010: een tablet van HP.

Lenovo IdeaPad Yoga 13, 2012

Windows 8 – met zijn aanraakvriendelijke interface ook echt ontworpen voor tablets – heeft een flinke meerwaarde gegeven aan de markt van Windows-tablets, en producenten experimenteren sindsdien met nieuwe vormen, zoals bij deze Lenovo IdeaPad Yoga 13.

Surface Pro, 2013

De Surface Pro, draaiend op Windows 8, is de eerste zakelijke versie van Microsofts eigen tablet. De volledige versie van Windows 8 en de stevige specificaties – en het bijhorende prijskaartje – maakten duidelijk dat dit het werkpaard onder de tablets was. Reviewers waren onder de indruk van de afwerking en de algemene performance, maar klachten over de batterij waren ook veeltalig aanwezig.

Surface 2, 2013

De Surface 2 arriveerde een jaar na het eerste model in de reeks, met een kickstand die je tablet in twee posities kan zetten: een hoek van 24 of 40 graden. De performance kreeg een flinke boost tegenover de originele Surface RT, maar het gebrek aan apps blijft voor problemen zorgen.

Surface Pro 2, 2013

De tweede generatie Surface Pro-tablets arriveerde op het toneel in oktober 2013. De Surface Pro 2 werd aangedreven door een vierde-generatie Haswell-processor, die een betere performance en langer batterijleven opleverde dan bij het originele model. De tablet kreeg een ingebouwde voet om hem in twee standen neer te kunnen zetten, respectievelijk om comfortabel te werken en video te kijken. Hoewel de prestaties er zeker op vooruit gingen, werd het ontwerp niet aangepast, waardoor de Pro 2 plots wel heel zwaar en dik leek.

Toshiba Encore, 2013

Uiteraard bouwt niet alleen Microsoft Windows-tablets; ook deze Toshiba Encore 8 inch-tablet draait op Windows 8.1. Een andere speler in deze categorie is Dells Venue Pro 8.

Surface Pro 3, 2014

Dit is de Surface Pro 3, een 12 inchtoestel met een Intel Core i7, een resolutie van 2160×1440 pixels en opnieuw een aanpasbare voetsteun. Microsoft zet dit toestel in de markt als "de tablet die je laptop kan vervangen". Of dat zo is, zal nog moeten blijken – Windows-tablets hebben nog steeds maar een minuscuul marktaandeel, vergeleken met iOS- en Androidtoestellen.

Gezien de "mobile first, cloud first"-filosofie die Microsoft vandaag wil aanhangen is het echter essentieel dat het bedrijf een voet, of zelfs maar een teen tussen de deur krijgt in de tabletmarkt. Het lijkt dus onvermijdelijk dat er meer Surface-toestellen zullen verschijnen (misschien ook een mini-model van 7 of 8 inch).