Welke chips komen er in de Surface Pro 3?

Bij de officiële aankondiging van de Surface Pro 3 werd je niet veel wijzer van welke chips precies in deze nieuwe tablets zitten. Wij konden de details achterhalen.

“Vierde generatie Intel Core i3, i5 of i7”. Zo werden vorige week de chips omschrijven bij de lancering van de nieuwe Microsoft Surface Pro 3. Voor de meeste kopers is dat misschien genoeg informatie, maar niet voor de gemiddelde lezer. En dus sprak ZDnet-collega Ed Bott met de ingenieurs van Microsoft om hier wat meer details over te krijgen.

Drie chips, vijf configuraties
De Surface Pro 3 kan je momenteel voorbestellen in vijf verschillende configuraties. Die configuraties bestaan uit drie zuinige Intel Core (Haswell) CPU’s van de vierde generatie en verschillende opties qua geheugen en opslag. Alle configuraties komen met SSD’s en MicroSD-slots om de opslag verder uit te breiden.

[related_article id=”161452″]

Het basismodel gaat in august naar de klanten en heeft een i3-4020Y-chip die draait op 1,5 GHz en Intel HD4200 graphics. Het apparaat is alleen verkrijgbaar met 4 GB geheugen en 64 GB opslag.

Het model dat Microsoft liet zien op de persconferentie van 20 mei, heeft een i5-4300U-chip met een kloksnelheid van 1,9 GHz, Turbo Boost tot 2,9 GHz en HD4400-graphics. Dit is dezelfde processor die ook in de Surface 2 zat. Deze machine is verkrijgbaar met 4 GB geheugen en 128 GB opslag of 8 GB geheugen en 256 GB opslag. Ook deze komen wereldwijd beschikbaar in augustus (in de VS en Canada al op 20 juni).

Het topmodel beschikt over een i7-4650u-processor met een kloksnelheid van 1,7 GHz en een Turbo Boost tot maximaal 3,3 GHz. De graphics worden door een HD5000-chip verzorgd. Zoals alle mobiele Intel-processoren, is dit een dualcorechip. De opslagcapaciteit is 256 GB of 512 GB. Het werkgeheugen bedraagt in beide gevallen 8 GB. De wereldwijde introductie is ook gepland in augustus.

Verschillende schermen aansturen
Net zoals de Surface Pro 2, heeft de Surface Pro 3 een 42-wattuurbatterij die echter een stuk kleiner werd gemaakt om in de dunnere Pro 3 te passen. Ook het moederbord is nog maar ongeveer half zo groot als bij zijn voorganger. De dunne componenten zitten bijvoorbeeld allemaal aan één kant en alle dikke componenten aan de andere kant.

Voor wie zijn tablet aan verschillende monitors tegelijk wil hangen, is er goed nieuws. De mensen van Microsoft hebben me verzekerd dat zulke scenario’s grondig getest zijn. Het basismodel kan bijvoorbeeld al probleemloos twee full HD-monitors aansturen (1920 x 1200 bij 60 Hz). De modellen met een i5 en i7 hebben geen moeite met twee beeldschermen die elk met 2880 x 1800 pixels werken, ook op 60Hz.

Wie twee schermen wil inzetten, moet deze wel verbinden via de adapter voor de mini-Displayport. Je hebt dan een Displayport-hub nodig, of een monitor die het doorlussen via Displayport ondersteunt. Eén monitor kan je inpluggen via HMDI, DVI of VGA. In elke configuratie kan het ingebouwde aanraakscherm ook gewoon verder gebruiken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business