Nieuws

Energiekosten belemmeren datacenters in België

Voor de bouw van een datacenter in België zijn de energiekosten een ernstige stoorzender. Het is een argument waarom een partij als BT voorlopig nog even de boot afhoudt.

BT Benelux stelt vandaag zijn gloednieuwe datacenter voor in Rotterdam (zie foto). Een nieuwbouw opgetrokken in aluminium. Het is al het derde datacenter van de groep in de Benelux. Al zijn die allemaal in Nederland gevestigd. Ook Belgische klanten maken gebruik van deze datacenters.

Een Belgisch datacenter komt er voorlopig nog niet, stelt Joris van Oers, algemeen directeur van BT Benelux. "Het hangt van de businesscase af", stelt hij. Een van de grootste belemmeringen zijn de kosten voor energie in België. "De energiemarkt in België functioneert totaal anders dan die in Nederland. Dat maakt dat de elektriciteit in België een stuk duurder is dan in Nederland", stelt hij. "Het bemoeilijkt de bouw van een Belgisch datacenter", geeft hij toe.

In België was er onlangs wel een btwverlaging voor stroom. Maar die verlaging geldt alleen voor particulieren, en dus niet voor bedrijven (en datacenters).

Prijzen
Naast de hoge kosten staan de opbrengsten die BT int uit de diensten voor zijn netwerk en datacenter. Die stonden de laatste jaren fors onder druk, al lijkt die druk wat af te nemen. "We merken dat de prijserosie wat aan het afvlakken is", stelt Van Oers.
 

Op 24 juni 2014 verzorgen ZDNet en Smartbiz een gratis Business Meets IT seminar waarop u alles te weten komt over het optimaliseren van uw datacenter, in de praktijk vaak het hart van uw organisatie. We leggen de nadruk op technologieën en concepten die voor uw datacenter van tel zijn zoals virtualisatie, energiebeheer en consolidatie. Meer informatie over het seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business