Nieuws

Komt Microsoft wel of niet met een Surface Mini?

Bepaalde activiteiten bij schermleveranciers in Azië suggereren dat Microsoft de Surface Mini nog niet heeft afgeschreven. Maar het lot van de tablet is nog onduidelijk.

Ondanks de hardnekkige geruchten, schitterde de Surface Mini door afwezigheid op het Surface-evenement van Microsoft begin mei. Dit betekent niet dat men er niet meer over praat. Volgens een ingewijde staat het nog steeds op de productielijst en moeten fabrikanten nog steeds componenten aanleveren.

“Aan de kant van de leveranciers zien we nog steeds activiteit voor een kleiner Surfaceproduct”, zegt Rhoda Alexander, die verantwoordelijk is voor monitor- en schermonderzoek bij IHS Technology. Ze voorspelde tevens met succes de 12-inch Surface Pro 3 voordat de tablet verscheen.

[related_article id=”161452″]

Zoals het er nu naar uitziet verschijnt de Surface Mini echter niet op korte termijn. “Het is meer iets om later dit jaar naar uit te kijken”, vervolgt Alexander.

Te weinig verschil
Nieuwsdienst Bloomberg kwam vorige week met het nieuws dat CEO Satya Nadella en onderdirecteur Stephen Elop van Microsoft uitgekeken waren op de Mini. En dat het duo had besloten dat “het product te weinig afweek van de concurrentie om een hit te worden.”

Als gevolg daarvan zou op het allerlaatste moment besloten zijn het product niet te presenteren op het Surface-evenement.

Veel schermen
Alexander, die zich bezighoudt met het volgen van schermen bij leveranciers, zegt dat de bestellingen voor kleinere schermen (ze vermoedt rond de 7,5 inch) in het najaar van 2013 flink toenamen en ook weer in de periode maart-april van dit jaar. Het aantal komt ruim over de honderdduizend. 

Volgens Alexander zijn al die schermen naar Microsoft gestuurd. “Uit de cijfers die ik heb vernomen kan ik opmaken dat het Microsofts product wordt met het hoogste volume tot nu toe”, stelt ze.

De vraag die overblijft is of alle activiteiten uit het verleden in enig verband staan met een product dat in de (nabije) toekomst daadwerkelijk verschijnt of dat de productie geannuleerd is. “Ik zie Microsoft niet zo veel schermen kopen om vervolgens de productie te stoppen”, meent Alexander.

Microsoft zorgvuldig
Microsoft kiest zijn woorden zorgvuldiger. “Windows op ARM-chips blijft een belangrijk onderdeel van onze Windows-strategie”, schreef Panos Panay van Microsoft tijdens een Reddit AMA-sessie begin vorige week. Daarbij refereert hij aan de processor en het besturingssysteem dat de kleine Surfacetablet vermoedelijk gaat gebruiken.

Na het Surface-evenement heeft Panay aan Bloomberg laten weten dat Microsoft nog steeds werkt aan kleinere versies. De voorzichtigheid van het bedrijf is echter goed te verantwoorden. De markt voor 8-inchtablets voor Windows 8.1 is in korte tijd overspoeld met producten van Dell, Lenovo, Toshiba en Asus. Voeg daar nog de kleinere fabrikanten aan toe en je hebt een nagenoeg verzadigde markt. Hoe meer tijd verstrijkt hoe moeilijker het voor Microsoft wordt om zich succesvol op die markt te begeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business