Staking bij Amazon Duitsland breidt uit

Meer dan zeshonderd medewerkers van Amazon Duitsland legden dit weekend het werk neer om betere lonen te krijgen.

De gespannen relatie tussen Amazon en zijn personeel in Duitsland lijkt maar niet te verbeteren, integendeel. Verdi, de vakbond die de Duitse Amazon-arbeiders vertegenwoordigt, heeft de werknemers in de distributiecentra van Bad Hersfeld en Graben opgeroepen om het werk neer te leggen, schrijft persbureau Reuters.

De oproep komt er maar enkele dagen nadat ruim zeshonderd werknemers zelf al in staking gingen in Bad Hersfeld en Leipzig.

Eerder dit jaar en ook vorig jaar waren er al enkele opgemerkte stakingen bij Amazon in Duitsland. Net in de drukke vakantieperiode werd ook toen al het werk neergelegd, omdat de arbeiders vinden dat hun loon niet in overeenstemming is met de jobvereisten.

Postorder en verkoop of logistiek?
De arbeiders argumenteren dat zij in de postorder- en verkoopsector werken, waar de lonen gemiddeld hoger liggen. Volgens Amazon echter zijn ze actief in de logistieke sector en verdienen ze al meer dan het gemiddelde salaris dat daar gangbaar is.

Verdi probeert steeds meer arbeiders te overtuigen om hier tegen te protesteren. De vakbond ging ervan uit dat de staking tijdens de vakantie voldoende zou zijn om Amazon te doen buigen, maar volgens het bedrijf heeft die weinig effect gehad op het aantal verwerkte orders. Ook bij volgende stakingen hield Amazon vol dat de betaalde lonen in lijn liggen met wat gebruikelijk is.

Belangrijke markt
Duitsland is een belangrijke markt voor Amazon. Het bedrijf stelt er zowat 9.000 mensen te werk in negen verschillende distributiecentra. In drukke periodes komen daar nog een 14.000 tijdelijk tewerkgestelden bij. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business