BBC test Ultra HD tijdens WK voetbal

De Britse omroep BBC gaat tijdens het WK voetbal experimenteren met beelden in hoge 4K-resolutie.

Samen met zijn infrastructuurpartners Arqiva en BT en enkele grote elektronicafabrikanten gaat de Britse omroep BBC experimenteren met 4K-beelden van het WK voetbal.

De beelden van drie wedstrijden worden via satelliet naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd, waar ze via de bestaande infrastructuur getransporteerd worden naar tv-toestellen in enkele onderzoekscentra.

[related_article id=”160734″]

Het zal de eerste keer zijn dat live 4K-beelden getransporteerd worden over zowel DTT (digital terrestrial television, te bekijken met een antenne) als IPTV (internetprotocol-tv).

Distributietechniek onder de knie krijgen
Met het experiment wil de BBC de laatste UltraHD-distributietechnieken en -standaarden goed onder de knie krijgen. De omroep zegt zo klaar te willen zijn wanneer UltraHD-uitzendingen echt gemeengoed zullen worden.

De grote uitdaging is om de grote datastromen van UltraHD over de bestaande distributienetwerken te sturen. Daarvoor worden technologieën als het HEVC-protocol ingezet (High Efficiency Video Coding).

Elk toestel de beste kwaliteit
Ook het gebruik van “adaptive bitrate technology” is belangrijk om een consistente kwaliteit te kunnen garanderen. Dit zorgt ervoor dat elk tv-toestel de beste beeldkwaliteit ontvangt, naargelang de bandbreedte die ter beschikking staat. Deze test zal daarvoor gebruik maken van de Mpeg-Dash-techniek. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business