Nieuws

EU onderzoekt belastingen Apple

De Europese Commissie gaat eens goed kijken naar de belastingregelingen van Apple in Ierland. Het vermoeden bestaat dat de iPhone- en iPadmaker miljarden van de aangifte afsnoept.

De Europese Commissie start een onderzoek naar de belastingregelingen van Apple in Ierland, een van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Dit bericht wordt als eerste door de Ierse televisiezender RTE gebracht, zonder dat het daarbij de bron bekendmaakt. Nieuwsagentschap Reuters komt enige tijd later met eenzelfde soort artikel.

Het nieuws volgt op een serie beschuldigingen dat Apple gaten in de internationale belastingwet gebruikt om zo min mogelijk geld af te dragen aan de overheid. In het recente verleden liet Apple al weten dat het zich aan de wet houdt.

[related_article id=”158256″]

De Europese Commissie voor Mededinging gaf in 2013 te kennen dat het onderzoek deed naar zakelijke belastingregelingen in een aantal lidstaten. De Ierse overheid heeft een formeel verzoek gekregen voor het overhandigen van bepaalde informatie.

Volgens Reuters wil EU-woordvoerder Antoine Colombani niet reageren.

Geen verrassing
Het onderzoek komt als verrassing voor de Ierse minister van Financiën Michael Noonan. Hij beweert niet op de hoogte te zijn geweest. Dat geldt niet voor de Amerikaanse senators. Die lieten eind vorig jaar al weten dat Apple in de Verenigde Staten miljarden minder aan belasting heeft betaald door de in Ierland gevestigde units niet te belasten.

Senator Carl Levin, hoofd van het Amerikaanse Senate Permanent Subcommittee on Investigations, zegt dat Apple een gat in de Amerikaanse wetgeving misbruikt. Hij beweert dat het bedrijf “de heilige graal van belastingontduiking heeft gevonden”.

Eerder onderzoek
Apple-directeur Tim Cook was destijds genoodzaakt zichzelf en het bedrijf te verdedigen. Hij zei dat 61 procent van de opbrengsten van buiten de Verenigde Staten komen. En dat Apple ongeveer 6 miljard dollar belasting betaalde aan de Amerikaanse schatkist in het fiscale jaar 2012 – dat is zo"n 16 miljoen dollar per dag. Het bedrijf beweerde dat in 2012 van elke 40 dollar aan zakelijke belasting die binnenkwam, er 1 dollar van Apple afkomstig was.

Na wat beschuldigingen heen en weer, enkele onderzoeken en felle discussies besloot de Amerikaanse Securities and Exchange Commission dat de belastingstrategie van Apple is toegestaan, en dat er op dat moment geen verdere actie ondernomen zou worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business