Nieuws

Windows neemt Steam Machines over

Met Cyberpowers Syber wordt een tweede Steam Machine uitgerust met Windows en niet met SteamOS. Een vervelende evolutie voor Valve.

De beslissing van Valve om de introductie van Steam-machines uit te stellen lijkt het bedrijf nog zuur te gaan opbreken. In navolging van Alienware beslist nu ook Cyberpower PC om niet op Valve te wachten, en de eigen Steammachine op schema uit te brengen, maar dan zonder SteamOS.

Valve wil pc-gaming de woonkamer laten veroveren door kleine pc’s uit te rusten met een eigen besturingssysteem, SteamOS, en een eigen controller, de Steamcontroller. De pc’s zelf worden niet door Valve zelf, maar door andere fabrikanten ontwikkeld. De afwerking van zowel SteamOS als de Steamcontroller duurde echter langer dan het bedrijf geanticipeerd had, waardoor beide pas volgend jaar en niet eind dit jaar op de markt zullen komen, zoals eerst gepland.

[related_article id=”160734″]

Dat wil zeggen dat er veel fabrikanten op een afgewerkte Steam Machine zitten, maar geen Steam-attributen om het pakket te vervolledigen. Liever dan te wachten op Valve lijken die fabrikanten nu zelf het heft in handen te nemen. Cyberpower PC is na Alienware de tweede fabrikant die zijn Steam Machine, de Syber, op eigen houtje, en zonder SteamOS, op de markt brengt.

Windows

Net als de concurrent kiest Cyberpower voor Windows 8.1 als alternatief besturingssysteem. Er zal ook een controller worden meegeleverd, maar om welk type het precies gaat is nog niet duidelijk. Alienwares Alpha werd uitgerust met een Xbox 360-controller.

De Syber en de Alpha zijn voorlopig de enige Steam Machines die zonder SteamOS op tijd voor de eindejaarsfeesten in de rekken zullen liggen, al is de kans groot dat er nog fabrikanten volgen. De Syber onderscheidt zich op verschillende manier van de Alpha. Zo is Cyberpowers toestel iets flexibeler dan dat van Alienware, maar met 599 dollar ook 50 dollar duurder.

Onder de motorkap krijgen beide toestellen 4 GB aan RAM en een 500 GB harde schijf, maar waar Alienware zijn eigen grafische kaart in de Alpha steekt kan je bij de Syber kiezen tussen onder meer een AMD Radeon R9 270 en een Nvidia Geforce 750 Ti. Met die laatste kaart wordt het totaalpakket wel iets duurder en krijg je dubbel zoveel RAM en hardeschijfruimte, net als een Core i3-4150-processor. Welke versie je ook koopt, een controller zal bij de prijs inbegrepen zijn.

Big Picture Mode
De beslissingen van Cyberpower en Alienware brengen Windows 8.1 naar de woonkamer in kleine, stille pc’s uitgerust om met je tv te werken, zonder dat Windows daar zelf voor heeft moeten lobbyen. Microsoft gaat op die manier met Valves primeur lopen. Steam zal natuurlijk wel op de Windowstoestellen aanwezig zijn in de vorm van de Big Picture Mode, die al is uitgerust om overzichtelijk te draaien op de tv. Als die combinatie perfect blijkt te werken beginnen sommigen zich misschien wel eens vragen te stellen bij het nut van een volledige Steam Machine. Het is te hopen dat Valve in 2015 een duidelijk antwoord klaar heeft.

De Syber en de Alpha zullen trouwens beide volledig compatibel zijn met SteamOS en de Steamcontroller wanneer ze uitkomen, dus wie niet kan wachten op de afgewerkte versie en de Windowseditie al wil kopen heeft weinig te verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business