Nieuws

Nieuw RAM-geheugen wordt magnetisch

Onderzoekers werken aan een nieuw type RAM-geheugen, dat gebruikmaakt van magnetisme en dus data kan onthouden zelfs wanneer de computer uitgeschakeld wordt.

Onderzoekers aan de universiteit van Victoria in Nieuw-Zeeland werken aan een nieuw soort RAM-geheugen. De onderzoekers willen RAM-geheugen vervaardigen gebruikmakend van zogenaamde zeldzame aardnitraten. Die nitraten worden in erg dunne laagjes vervaardigd in een vacuüm en zijn zowel magnetisch als semi-geleidend.

Met de nieuwe techniek willen de researchers een probleem van hedendaagse RAM van de baan ruimen. Klassieke RAM is immers vluchtig: het verliest de opgeslagen data wanneer de computer wordt uitgeschakeld. Het RAM-geheugen vervaardigd uit zeldzame aardnitraten moet zijn gegevens onthouden, zelfs zonder stroom.

Het nieuwe RAM wordt magnetisch en krijgt dan ook de naam MRAM. Data worden er op bijgehouden met behulp van het bepalen van de elektronenspin, en niet door een elektrische lading. Commerciële toepassingen voor MRAM lijken echter niet nabij.

Het onderzoek is nog niet afgerond en de gebruikte grondstoffen hebben hun naam niet gestolen. Om aan pure zeldzame aardnitraten te geraken moeten de Nieuw-Zeelanders samenwerken met onderzoekers die stoffen als europium nitraat kunnen produceren, in casu het het centrum voor onderzoek naar hetero-epitaxy en toepassingen in Frankrijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business