Nieuws

Duitsland helpt NSA zelf met aftappen

De samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst, de BND, en de Amerikaanse NSA gaat veel verder dan aangenomen werd. En is misschien zelfs ongrondwettelijk.

Volgens nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden werkt de NSA voor zijn grootschalige spionagepraktijken samen met verschillende buitenlandse overheden. Meer dan tot hiertoe vermoed werd.

Zo zou de Duitse BND (de Bundesnachrichtendienst) de NSA geholpen hebben om het Wharpdrive-protocol – waarvoor de NSA een glasvezelkabel aftapte die in Duitsland aan land komt – verborgen te houden voor het publiek toen een aantal civiele medewerkers afwijkingen opmerkten.

Het document dat Snowden heeft vrijgegeven wijst er bovendien op dat de BND een leidende rol speelt in het Wharpdrive-programma, terwijl de NSA enkel technische ondersteuning biedt.

[related_article id=”158578″]

De samenwerking tussen Duitsland en de Amerikaanse geheime diensten is niet geheel onbekend – ze werd in het leven geroepen na de aanvallen van 9/11 – maar wel omstreden. Het Duitse parlement en de bevolking hebben geen inzage in het meeste materiaal dat aan de VS wordt overgedragen, en de grondwettelijkheid van de hele operatie wordt steeds vaker in vraag gesteld.

Verschillende gerechtsexperts zijn er allesbehalve van overtuigd dat de samenwerking legaal is in het bestaande wettelijk kader. De BND zelf verklaart de samenwerking als een onmisbare hulp in de bestrijding en preventie van terroristische aanvallen.

Zoals te verwachten valt, weigert zowel de NSA als de BND commentaar.

Duitsland is overigens niet het enige land dat door de nieuwe papieren in opspraak komt: een hele lijst landen, waaronder ook België en Nederland, wordt daarin beschreven als "Third Party Partners".

Deze landen zouden partners zijn in het zogenaamde Rampart-A-programma. De overeenkomst? De NSA krijgt toegang tot privé-communicatie, maar de landen mogen gebruikmaken van het geavanceerde materieel en technologie van de NSA, zodat ook zij de massa data die hun grondgebied in- en uitstroomt in de gaten kunnen houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business