Nieuws

Blackberry toont smartphone met vierkant scherm

De Passport zou al in september op de markt moeten komen, zegt Blackberry-baas John Chen. Het opvallendste kenmerk: een vierkant scherm.

Tijdens een speciaal evenement in september in Londen, zal Blackberry zijn nieuwe Passport onthullen. Dat heeft Blackberry-topman John Chen aangekondigd op een bijeenkomst voor Blackberry-aandeelhouders en investeerders, zo meldt de site Crackberry.

Specificaties, prijzen of details maakte Chen nog niet bekend, maar op een Powerpoint-slide van de CEO is duidelijk te zien dat het toestel een vierkante vorm heeft en uitgerust is met een klein toetsenbord. Het OS op het scherm is Blackberry 10.

[related_article id=”161563″]

Codenaam Windermere
De Passport was in het geruchtencircuit al enkele maanden bekend onder zijn codenaam Windermere. Hij zou van Blackberry 3 GB RAM meekrijgen, een camera met 13 megapixels en een scherm van 4,5 inch.

Op de slide van Chen stond ook nog een  Z3 (die al aangekondigd was) en de eveneens nieuwe Classic. Over dat model was de Blackberry-baas nog zwijgzamer dan over de Passport, maar Crackberry meent te weten dat deze opvolger van de Bold tegen het einde van het jaar in de winkelschappen zou moeten liggen.

Verkoop blijft afkalven
Naast nieuwe modellen had Chen het op de aandeelhoudersvergadering vooral over de zakelijke besognes van zijn bedrijf. De boodschap was hier gemengd: het verlies van Blackberry was kleiner dan analisten hadden verwacht, vooral door kostenbesparingen, maar de verkoop van telefoons blijft wel afkalven.

Het verlies tikte in het eerste kwartaal van dit jaar af op 60 miljoen dollar, waar dat vorig jaar nog 84 miljoen was. De omzet bedroeg 966 miljoen euro, een fikse daling tegenover de 3,1 miljard van vorig jaar. Er werden in deze periode ongeveer 2,6 miljoen smartphones verkocht. In 2013 waren dat er nog 6,8 miljoen. Momenteel brengen diensten en software bij Blackberry meer geld binnen dan de verkoop van gsm’s.

Finale fase herstructurering
John Chen werkt aan een complete herstructurering van Blackberry die volgens de directeur stilaan zijn finale fase ingaat. Het bedrijf zal zich daarbij vooral focussen op nichemarkten en software en het schrappen van kosten. In de thuisbasis Waterloo in Ontario heeft Blackberry bijvoorbeeld de gebouwen van het hoofdkwartier verkocht om schulden af te lossen en ook in het personeelsbestand is flink gesnoeid. De productie van toestellen is daarnaast grotendeels uitbesteed aan Foxconn.

De kans dat deze herstructurering slaagt, schatte de topman vorige maand op 80 procent. Eerder was hij van 50 procent uitgegaan. In mei volgend jaar hoopt hij zijn bedrijf weer break-even te laten draaien, al zijn niet alle analisten overtuigd dat dat zal lukken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business