Nieuws

Smappee gaat internationaal met Shazam voor elektriciteit

De Belgische startup Smappee gaat internationaal. De slimme energiemonitor herkent je apparaten en brengt je totale energieverbruik in kaart.

De Belgische startup Smappee is klaar om het grote publiek te veroveren. Na een voorzichtige eerste lancering in november vorig jaar, is het bedrijf nu klaar om internationaal te gaan.

Smappee wil het makkelijker maken om je totale energieverbruik in kaart te brengen om zo te kunnen besparen op je factuur, maar ook op het klimaat. Het is een compact toestel dat je in de buurt van de zekeringkast plaatst en verbindt met een klem rond de stroomdraad. Daardoor verdwijnt de nood om aan elk aangesloten apparaat een apart meettoestel te hangen, het totale energieverbruik wordt op één plaats gemeten.

Smappee meet het magnetische veld dat door de stroom wordt veroorzaakt en herkent de signatuur van bijvoorbeeld een koelkast die opspringt, of een televisietoestel dat wordt afgezet. “Ongeveer 80 tot 90 procent van de toestellen in een huis worden gedetecteerd,’ vertelt CEO Stefan Grosjean. “Ik vergelijk het graag met een Shazam voor elektriciteit, maar dan wel een Shazam die meer dan tien nummers tegelijkertijd moet proberen herkennen.”

De metingen worden op een eenvoudige manier en in realtime weergegeven in de bijhorende applicatie voor Android en iOS. Die realtime metingen zijn volgens Grosjean cruciaal voor de bewustwording van de gebruiker, die zich vaak niet eens bewust is van zijn totale verbruik. “Onderzoek heeft aangetoond dat realtime kennis van het energieverbruik en welke toestellen aan de basis liggen, mensen kan aanzetten tot een energiebesparing van gemiddeld 12 procent,” aldus Grosjean.

Smappee meet dus op één gecentraliseerde plaats en in realtime je totale energieverbruik. De informatie wordt overzichtelijk gepresenteerd via de mobiele app zodat je meteen kan ingrijpen wanneer nodig. Het bedrijfje hoopt op die manier gebruikers te helpen besparen op hun energiefactuur en het klimaat, zonder dat ze het gevoel krijgen te moeten inboeten op comfort. Daarnaast kan Smappee ook de productie van je zonnepanelen meten.

Het toestel werd in november vorig jaar in alle stilte gelanceerd in België en Nederland. Op basis van de bevindingen van early adopters heeft Smappee het apparaat verder op punt gesteld en vandaag lanceert het in een aantal Europese landen waaronder België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Later volgt de rest van Europa. De energiemonitor wordt verkocht via de eigen website, maar ligt voortaan ook in officiële Apple Stores verspreid over Europa en zal binnen twee weken via Apples website te koop zijn.

Het apparaat kost 199 euro, maar kan zichzelf in theorie al na twee jaar terugverdienen dankzij de besparingen op je energiefactuur. Bij aankoop krijg je ook één Comfort Plug cadeau waarmee je vanop afstand een aangesloten toestel kan in- en uitschakelen. Wil je nog meer van die stekkers, dan kan je die per drie (34,99 euro) of per zes (59,99 euro) aankopen via de website van Smappee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business