Nieuws

Samsung en LG verkopen eerste smartwatches met Android Wear

De Samsung Gear Live en LG G Watch zijn onmiddellijk beschikbaar om te pre-orderen in de Google Play Store. De Motorola Moto 360 volgt later dit jaar.

Google heeft op de eerste dag van zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O niet alleen een nieuwe Androidversie voor smartphones en tablets aangekondigd, een groot deel van de aandacht ging ook uit naar Android Wear, het besturingssysteem voor wearables.

Android Wear werd in maart van dit jaar gepresenteerd en kwam voor velen als een verrassing. Toch is het geen toeval dat Google net nu mee op de kar springt. Tijdens de afgelopen maanden hebben de ontwikkelingen op deze markt elkaar met rasse schreden opgevolgd en zijn steeds meer fabrikanten interesse beginnen tonen in wearables. Bovendien gaan er steeds luidere stemmen op dat Apple later dit jaar met een eigen iWatch op de markt komt en dan kan Google maar beter zorgen dat het een voorsprong heeft.

[related_article id=”158901″]

Googles insteek voor het platform is om gebruikers op het juiste moment de juiste informatie aan te bieden rond hun pols, zodat ze hun smartphone niet hoeven boven te halen. Android Wear steunt daarom voor een groot deel op Google Now en laat zich voornamelijk bedienen via spraakcommando’s. Daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor gezondheid, met ondersteuning voor verschillende sensoren.

Google maakt de Android Wear SDK publiek beschikbaar, zodat ontwikkelaars zelf apps kunnen creëren voor het platform. Die apps kunnen samenwerken met je telefoon of volledig zelfstandig draaien. De SDK maakt gebruik van veel van de API’s die ook op de volledige Androidversie voor smartphones en tablets worden gebruikt.

Eerste horloges

Eerder deze week dook het gerucht op dat Samsung zou werken aan een slim horloge met Android Wear, ondanks dat de fabrikant zich steeds meer op het eigen Tizen leek toe te leggen. Dat gerucht werd door Google bevestigd met de onthulling van de Samsung Gear Live, een horloge dat qua vormgeving sterk op de Gear 2 lijkt, maar wel op Android Wear draait.

De keuze van Samsung om toch een horloge met Android Wear te maken is verstandig om twee redenen. Ten eerste is Android Wear specifiek ontwikkeld om te integreren met Android, zodat heel wat van de beperkingen bij de eerste twee horloges wegvallen en Samsung een breder publiek kan aanspreken. Ten tweede doet Samsung er niet slecht aan om op twee verschillende paarden te wedden en af te wachten waar de voorkeur van de consument naartoe gaat.

De Gear Live is vanaf vandaag beschikbaar om te pre-orderen in de Google Play Store, al is het nog niet helemaal duidelijk of dat enkel van toepassing is op de Verenigde Staten of ook daarbuiten. Een prijs is voorlopig nog niet bekend. Samen met de Gear Live wordt ook de LG G Watch onmiddellijk in de Play Store gezet. LG maakte al kort na de introductie van Android Wear bekend dat het werkt aan een smartwatch voor het platform. Voor de G Watch is eveneens nog geen prijs bekend.


Update 26/06/2014: LG heeft ondertussen in een persbericht meer details gegeven over de G Watch. Het horloge draait op een Qualcomm Snapdragon 400, geklokt op 1,2 GHz. Het 1,65 inch Always-On IPS-scherm maakt het mogelijk om in één oogopslag de tijd te zien. Het roestvrij stalen horloge is stof- en waterdicht (IP67) en zal beschikbaar zijn in twee kleuren: Black Titan en White Gold. De LG G Watch is beschikbaar als pre-order in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zuid-Korea en Japan. Kort daarna volgen 27 andere markten, maar België en Nederland horen daar voorlopig nog niet bij. Het horloge kost 229 dollar.

De Samsung Gear Live heeft gelijkaardige specificaties, maar beschikt ook over een hartslagmeter, net als de Gear 2. De Gear Live kost 199 dollar en zal volgens Google eerst beschikbaar zijn als pre-order in Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.


De Samsung Gear Live en LG G Watch zijn allebei van een rechthoekig scherm voorzien, maar Android Wear biedt ook ondersteuning voor ronde schermen. De Motorola Moto 360 is het eerste slimme horloge met een rond scherm dat op Android Wear zal draaien. Dat horloge staat gepland voor een lancering later deze zomer. Meer concrete details over de horloges heeft Google niet laten vallen tijdens de presentatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business