Nieuws

EU: VS krijgt niet zomaar toegang tot privégegevens

De Verenigde Staten mogen alleen Europese e-mailgegevens van Microsoft opvragen als hier eerst toestemming voor is gevraagd van de Europese Unie.

De Verenigde Staten mogen alleen de in Europa opgeslagen e-mailgegevens van Microsoft opvragen als zij hier eerst toestemming voor hebben gevraagd van de Europese Unie. Dat vindt eurocommissaris Viviane Reding.

De Amerikaanse overheid heeft onlangs een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft waarin ze inzage eist in e-mails van Microsoft die buiten de VS staan opgeslagen. Een Amerikaanse rechtbank oordeelde al in het voordeel van de overheid. Maar Microsoft ging in hoger beroep, en nu laat ook de EU van zich horen.

[related_article id=”161452″]

Toestemming vragen
In een brief aan europarlementariër Sophie in "t Veld van D66 schrijft eurocommissaris Reding dat de VS niet zomaar toegang mag krijgen tot privégegevens die in de EU zijn opgeslagen. Hiervoor moet de Amerikaanse overheid eerst toestemming vragen via de officiële kanalen.

Reding meldt dat alle regels over dataopslag zoals ze onlangs zijn bepaald door het Europees Hof gewoon gelden. Hiermee doelt ze op de uitspraak van het Hof waarin Google werd verplicht omzoekresultaten te verwijderen als EU-burgers hierom vragen.

Volgens Reding gaat het Amerikaanse gerechtshof met zijn uitspraak in tegen de afspraken die eerder tussen de EU en de VS zijn gemaakt. "De zorg van de Commissie is dat de extraterritoriale toepassing van buitenlandse wetten (en bevelen aan bedrijven die daarop zijn gebaseerd) mogelijk internationale wetten schendt en mogelijk de in de Unie gegarandeerde bescherming van individuen in de weg staat", staat in de brief te lezen.

De Europese Commissie heeft het probleem al meerdere keren aangekaart in de VS. Of de VS ook op deze uitspraken actie onderneemt is nog maar de vraag. Feit is wel dat het voor bedrijven erg lastig is om nog te weten aan welke verzoeken ze wel en geen gehoor moeten geven.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business