Nieuws

Intel en Samsung timmeren samen aan internet der dingen

Een handvol technologiegiganten steekt de koppen bij elkaar in het Open Interconnect Consortium. En maakt het internet der dingen meteen gecompliceerder.

De standaardisering van het internet der dingen is er net heel wat gecompliceerder op geworden.

Een aantal grote bedrijven uit de technologiesector, waaronder Intel, Broadcom en Samsung Electronics, onthulden vandaag een nieuwe non-profitgroep: het Open Interconnect Consortium (OIC), dat standaarden en certificaten wil ontwerpen voor toestellen die deel uitmaken van het Internet of Things.

[related_article id=”161452″]

Deze nieuwe groep komt er slechts een paar maanden nadat de non-profitorganisatie Linux Foundation een ander consortium oprichtte met de naam Allseen Alliance – dat hetzelfde doel nastreeft.

Allseen, dat in december werd opgericht, heeft al meer dan vijftig leden, waaronder LG, Sharp, Qualcomm, Panasonic, en sinds vorige week Microsoft.

OIC is van plan om zijn eigen openbronsoftware uit te brengen in het derde kwartaal van dit jaar, waarmee het tegenover Allseens openbronpakket AllJoyn (ontwikkeld door Qualcomm) komt te staan. Ontwikkelaars zullen dus moeten kiezen welk platform ze liever gebruiken.

Omdat het niet gebonden is aan Qualcomm-technologie, zou het systeem van OIC z"n leden meer controle kunnen geven over hun visie op het Internet of Things; ze kunnen dan kiezen om bij te dragen aan de ontwikkeling van OIC"s nieuwe software.

Slimme huishoudapparaten
De term Internet of Things, of IOT, beschrijft een ecosysteem waarin elektronische toestellen en alledaagse objecten, zoals ijskasten, een thermostaat, of lampen, verbonden zijn met het internet en met elkaar via een handvol methodes als bluetooth en wifi. Beide consortia proberen om een gemeenschappelijke taal te voorzien voor al deze toestellen en voorwerpen, zodat ze makkelijker met elkaar kunnen verbinden en communiceren.

Naast Intel, Broadcom en Samsung zijn ook Atmel, Dell en Wind River Systems al toegetreden tot de leden, en er worden meer namen verwacht in de komende maanden.

Alle deelnemende bedrijven zijn het erover eens: het is essentieel voor de adoptie en vooruitgang van het internet der dingen dat er standaarden op poten worden gezet. "Als je je niet verzamelt rond bepaalde standaarden, zal dat de verspreiding vertragen en zal het industrieën beletten om deel te nemen en de voordelen te plukken van deze nieuwe technologieën", zegt Doug Fisher, hoofd van Intels software en services-groep.

OIC wil zich eerst concentreren op de thuis- en kantoortoepassingen, om vervolgens uit te breiden naar andere ruimtes, zoals toepassingen in auto"s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business