Nieuws

Symantec spioneert met software, claimt China

De software van Symantec bezit achterpoorten voor spionage. Dit beweert China, dat producten van de fabrikant daarom uit het land weert.

Symantec, de maker van het alom bekende Norton Antivirus, codeert opzettelijk achterpoortjes in zijn software. Dat beweert de Chinese regering althans. Volgens de Chinezen wil het beveiligingsbedrijf zo data verzamelen. Ook de Data Loss Prevention-software (DLP) zou opzettelijk voorzien zijn van de nodige gaten.

Natuurlijk vallen de beschuldigingen met een korreltje, en eventueel een vaatje zout te nemen. Het is niet de eerste keer dat de Chinese regering Amerikaanse softwaremakers beschuldigd van allerhande duistere praktijken. Zo zou ook Windows 8 een spionagetool van de NSA zijn.

De Chinese overheidsinstellingen, net als de politie, kregen eind vorige maand al het bevel om geen producten meer in te zetten die werden ontwikkeld door Symantec. Het bedrijf zelf is uiteraard niet blij met de Chinese claims en stelt dat er geen achterpoorten in de software zitten. Symantec is verrast door de plotse aanval op zijn integriteit: in november 2011 kreeg de firma immers nog een verkooplicentie van de Chinezen na rigoureuze veiligheidstests, en nu is het product plots verbannen uit het land.

[related_article id=”161920″]

De technologiegigant uit Californië werkt desalniettemin volledig mee met de Chinese overheid, maar of dat veel zal uithalen blijft afwachten. China wil immers zo veel mogelijk overstappen op software die in het land zelf is ontwikkeld. Dat de recente beschuldigingen aan het adres van buitenlandse bedrijven kadert in een strategie om dat proces te versnellen, vereist niet al te veel fantasie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business