Nieuws

Nieuw snelheidsrecord voor internet over koperkabels

De onderzoekstak van netwerkgigant Alcatel-Lucent heeft het record voor breedbandverzending van data over een koperen kabel weten te verbreken.

Bell Labs, de onderzoekstak van Alcatel-Lucent, heeft het record voor breedbandverzending van data over een koperen kabel weten te verbreken. Er werden snelheden tot 10 Gbps gemeten over de oude verbinding, zo meldt het bedrijf zelf in een persbericht.

Het gaat hier om een verbinding die over dertig meter slechts één richting op werkt, maar het potentieel voor flink snellere verbindingen over de ouderwetse leidingen is hiermee wel bewezen.

De recordpoging komt op naam te staan van Bell Labs, de onderzoekstak van Alcatel-Lucent. Naast een potentiële eenrichtingsverbinding van 10 Gbps, is volgens Bell Labs ook een symmetrische dienst van 1 Gpbs mogelijk met de nieuwe technologie. In deze vorm kunnen tegelijkertijd upload- en downloadsnelheden worden gehaald van 1 Gbps, een grote doorbraak voor de ouderwetse koperverbindingen die nog aanwezig zijn in grote delen van Nederland en België. Door gebruik te maken van deze nieuwe techniek moet het mogelijk zijn om dezelfde snelheden te halen die nu alleen haalbaar zijn met de glasvezelkabel.

Het prototype van Bell Labs maakt gebruik van een techniek genaamd XG-FAST, een uitbreiding van de G.fast breedbandstandaard die nu nog moet worden goedgekeurd. De verwachting is dat G.fast in 2015 kan worden uitgerold, wanneer XG-FAST mogelijk beschikbaar is, wordt in het persbericht nog niet genoemd.

Overigens is het het vermelden waard dat de snelheden die in de praktijk worden gehaald niet altijd overeen komen met de testresultaten, daar er nog een aantal andere factoren meespelen, waaronder de lengte en dikte van de koperkabel en mogelijke storingsbronnen in de omgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business