Nieuws

De nieuwe dienstregeling van de NMBS op je Mac

Als jij ook al vloekte omdat je de gewijzigde dienstregeling van de NMBS niet kon openen op je Mac: wij leggen je uit hoe je exe-bestanden opent in OS X.

Voor wie nog niet op de hoogte is: eind dit jaar verandert de NMBS zijn volledige dienstregeling op een behoorlijk ingrijpende manier. Voor veel treinreizigers is die nieuwe regeling dus belangrijk. Informatie die de vervoersmaatschappij vorige week dan ook netjes vrijgegeven heeft aan het publiek.

Jammer genoeg waren ze daarbij twee dingen vergeten: dat de Belgische bevolking écht wel overtuigd is van het nut van het internet, en dat er ook Mac-gebruikers bestaan.

[related_article id=”160534″]

De voorlopige versie van die nieuwe tijdstabellen zijn namelijk te raadplegen in een te downloaden stukje software – waarom niet gewoon een website? – en die software wordt enkel aangeboden als exe-bestand. En laat dat nu net een bestandstype zijn dat niet ondersteund wordt op Mac; applicaties voor Windows en voor OS X zitten dan ook anders in elkaar.

Gelukkig wees Martijn Vandenherberghe op een omweggetje. De ontwikkelaar heeft een levendige geschiedenis met de Belgische treinenmaatschappij sinds hij de app Railmate ontwikkelde.

Wat heb je nodig? De originele .exe van de site van de NMBS en een tweeledig stukje freeware: Winebottler en Wine. Download het pakketje, ontzip het en installeer de twee apps door ze in je Applications-map te slepen.

Met Winebottler kan je exe-bestanden omzetten in applicaties waar je Mac wel mee overweg kan (.app-bestanden); Wine ondersteunt op zijn beurt het openen van die nieuwe bestanden.

Open dus Winebottler. Als je daarbij de melding te zien krijgt dat je computer geen bestanden opent van onbekende ontwikkelaars, dan ga je naar System Preferences. Selecteer daar Security; normaal zie je dan onder aan het venster de vraag staan of je deze specifieke applicatie toch wil openen. Je kan Wine vertrouwen; druk dus gerust op OK.

In Winebottler klik je rechts op Advanced, en je krijgt onderstaand venster te zien. Bij Select File kies je het bestand AriTTB.exe dat je net hebt gedownload.

Vervolgens selecteer je daaronder de onderste optie: This is the actual program; copy it and all files that are in the same folder. Als je de app will doorgeven aan iemand die Wine niet geïnstalleerd heeft, vink je ook Bundle nog aan. Klik op Install, en het programma doet de rest.

Bewaar de nieuwe app waar je maar wil – hij werkt nu zoals elk ander exemplaar op je computer. De NMBS-planner zelf werkt zoals het online exemplaar dat je gewend bent.

Veel succes met het uitstippelen van je dagelijkse treinroute!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business