Nieuws

IBM wil af van silicium in computerchips

De huidige technologie om computerchips te maken loopt stilaan tegen zijn limieten aan. Dus wil IBM een drastisch nieuwe technologie zonder silicium ontwikkelen.

Een computerchip wordt gemaakt met silicium. Zo is de technologie nu eenmaal geëvolueerd en de meesten nemen dat aan als een feit.

De stof is als sinds de jaren ‘50 een elementaire bouwsteen van computers. Volgens IBM kan het ook anders. Het bedrijf investeert maar liefst drie miljard dollar in onderzoek naar computerdesign en een alternatief voor de siliciumchip, aldus Computerworld.

Het bedrijf hoopt hoge ogen te gooien en met de resultaten van het onderzoek de weg te plaveien naar quantumcomputers die de capaciteiten van echte hersenen evenaren. Volgens IBM hebben siliciumchips hun limiet bereikt. De mogelijkheden die de huidige technologie biedt raken stilaan uitgeput en het wordt vrijwel onmogelijk om chips met silicium als basis nog kleiner te maken.

Atomen
Het onderzoek dat IBM nu financiert, en dat zeker vijf jaar zal duren, moet kijken naar alternatieven zoals grafeen  (een koolstoflaag met een dikte van slechts één atoom) en koolstofnanobuisjes. Die materialen moeten chips verkleinen tot op het atomaire niveau.

Het uiteindelijke doel van IBM is om computers te ontwikkelen die ongeziene hoeveelheden data verwerken zonder daar al te veel energie voor nodig te hebben. Voorlopig is het nog mogelijk om computerkracht drastisch te verhogen door middel van specifiek daarvoor ontwikkelde, superkrachtige gpu’s, maar ook die grafische kaarten zijn gemaakt met silicium, en kunnen dus niet oneindig verbeterd worden.

Vernieuwing
“Van tijd tot tijd is het nodig om van een vertrouwde technologie naar iets volledig nieuws te springen”, denkt Tom Rosamilia, senior-vicepresident van de Systemen en Technologiegroep bij IBM. “Als we nu niet aan het onderzoek beginnen zullen we er niet op tijd geraken.”

De aankondiging van IBM’s investering komt er niet meer dan een maand nadat HP wereldkundig maakte zich op gelijkaardig onderzoek te storten. Of het onderzoek uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen, en wat de opvolger van de siliciumchip zal zijn, blijft afwachten. Eén ding is zeker: onze computers blijven krachtiger worden, zelfs wanneer de huidige technologie dat niet meer toelaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business