Nieuws

Google kan Europese verwijderverzoeken niet bijhouden

Volgens de topadvocaat van het bedrijf wordt Google overspoeld met aanvragen voor verwijderingen uit zoekresultaten.

Na het gerommel van afgelopen week - toen Google plots een aantal belangrijke nieuwsberichten verwijderde en daarna opnieuw herstelde - probeert topadvocaat David Drummond nu een verklaring te geven.

Hij geeft toe dat een aantal van de initiële censuurbeslissingen incorrect waren, vooral waar de Guardian plots nieuwsartikels zag verdwijnen.

[related_article id=”158578″]

Drummond wil ter verdediging van Google wel benadrukken dat het bedrijf worstelt met de recente Right To Be Forgotten-uitspraak (RTBF) van Europa, waardoor een individu kan aanvragen om zoekresultaten met zijn of haar naam te laten verwijderen. Die regeling, zegt Drummond, is zo "vaag en subjectief" dat ze moeilijk consequent toe te passen is.

Hij voegt eraan toe dat Google al 70.000 verzoeken gekregen heeft, die 250.000 websites omspannen, sinds de regeling in mei in voege ging – en al die verzoeken moeten individueel behandeld worden. Dat process wordt op punt gesteld, stelt hij, maar op dit moment kunnen er fouten of twijfelachtige beslissingen gemaakt worden.

De meest controversiële verdwijntruc van vorige week was een blogpost van de BBC over Stan O"Neal, een Britse CEO die onder vuur ligt in de hypotheekcrisis. De BBC kon toen niet achterhalen wie die post had aangegeven, en O"Neal ontkende dat hij het zelf had gedaan.

Daarop werd er gespeculeerd dat Google expres was ingegaan op een zeer zwakke aanvraag om de publieke opinie ervan te overtuigen dat de gevolgen van de Europese RTBF-regeling veel verder gingen dan in werkelijkheid het geval is. Google"s communicatieverantwoordelijke, Peter Barron, weerlegde die beschuldigingen in een apart statement: het ging volgens hem om een legitieme aanvraag van een persoon die een beschamende comment had achtergelaten op die pagina.

Met de verklaring van vandaag wordt Googles standpunt duidelijker: het is ongelooflijk moeilijk om te beslissen of een bepaald verzoek legitiem is of twijfelachtig als je compleet bedolven wordt onder de aanvragen. Het bedrijf richt daarom een onafhankelijke raad experts op om de moeilijkere zaken onder handen te nemen, om dit soort calamiteiten in de toekomst te vermijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business