Nieuws

FBI noemt zelfrijdende auto een dodelijk wapen

De FBI vreest dat autonome wagens door criminelen zullen worden misbruikt om aanslagen te plegen.

Bedrijven als Google mogen zelfrijdende auto"s dan zien als de toekomst van persoonlijk vervoer, de FBI is nog niet zo te spreken over de ontwikkelingen, zo blijkt uit een rapport waar de Britse krant The Guardian haar handen op wist te leggen.

Doordat criminelen niet langer zelf een auto hoeven te besturen vreest de FBI dat ze tijd over houden voor andere zaken, zoals het schieten op achtervolgers. Ook vreest het veiligheidsbureau dat autonome voertuigen kunnen worden aangepast om bijvoorbeeld aanslagen mee te plegen door deze zelf naar een doelwit te laten rijden, of om op afstand dodelijke ongelukken mee te veroorzaken.

[related_article id=”158901″]

Volgens de ontwikkelaars van zelfrijdende auto"s zou juist het tegenovergestelde effect zichtbaar moeten worden: minder ongelukken, minder uitstoot en minder fileproblemen. De FBI onderschrijft dit effect wel. "Het risico dat afleiding of slecht zicht leidt tot een botsing onder handmatige besturing zou behoorlijk worden verminderd," valt in het rapport te lezen. Ook zou surveillance van verdachten een stuk effectiever kunnen worden doordat deze automatisch kunnen worden gevolgd.

De FBI verwacht dat het Amerikaanse congres binnen de komende vijf tot zeven jaar toestemming verleent voor het gebruik van autonome voertuigen door burgers. De kans dat Google"s prototype echter gebruikt zal worden voor achtervolgingen is nogal klein, de maximumsnelheid ligt op dit ogenblik rond de veertig kilometer per uur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business