Nieuws

Google Play is nummer één in gebruikers en malware

De Play Store van Google trekt meer gebruikers dan eender welke andere app store, en dat is naar de zin van malafide individuen met duistere intenties.

Android is met grote voorsprong het populairste besturingssysteem voor mobiele apparaten. Dat impliceert dat de Play Store de grootste winkel voor applicaties ter wereld is. Toch wordt malware voor mobiele platformen nog al te vaak geassocieerd met onbetrouwbare, externe appwinkels en onveilig gedrag van eindgebruikers. Dat betreurt Martijn van Lom, General Manager van Kaspersky Lab Benelux.

Volgens hem bevat ook de officiële Play Store van Google een mooie voorraad onbetrouwbare apps, en is dat niet verwonderlijk. “Tot voor kort controleerde Google zelf niet goed of apps wel te vertrouwen zijn”, vertelt van Lom. Zo staat de deur van de winkel open voor misbruik, en daar maken malafide individuen maar al te graag gebruik van.

[related_article id=”158901″]

Horde
Waar wij een populaire appwinkel zien, zien kwaadwillenden immers een grote markt van toekomstige malwareslachtoffers. Zelfs een degelijke controle van applicaties zou ontwikkelaars van kwaadaardige software niet afschrikken. “De centrale rol van Google Play vormt een horde die genomen dient te worden”, legt van Lom uit, “en eindgebruikers zijn een resource om te oogsten”.

Aanvankelijk was de rol van malware in de mobiele wereld nog niet al te groot: ook criminelen moesten hun draai vinden in de opkomende markt. Intussen is mobiele malware mee volwassen geworden. “Malware evolueert van malafide tools om rechttoe-rechtaan inlogdiefstal te plegen voor bijvoorbeeld internetbankieren, naar complexe combinatietools voor geavanceerdere vormen van cybercrime”, weet van Lom. “Zo worden Androidapparaten stiekem geronseld voor botnets, zodat ze daarlangs weer pc’s kunnen infecteren, of plegen criminelen (cyber)spionage via opgeslagen inloggegevens op smartphones. Ook ouderwetse spionage is mogelijk: dankzij ingebouwde microfoons, camera’s, locatiebepaling en andere sensors in moderne apparaten.”

Volwassen
Het wordt duidelijk tijd dat we mobiele malware als een volwaardige bedreiging zien. Van Lom: “Ook pc-malware werd ooit – ten onrechte – gezien als een kwestie van onbetrouwbare softwareherkomst (zoals illegale kopieën die vooraf al van malware zijn voorzien) en onveilige eindgebruikers.” Die visie is intussen op z’n zachtst gezegd veranderd. De cijfers liegen er niet om: Kaspersky telde begin dit jaar maar liefst 10 miljoen kwaadaardige Androidapps.

De remedie tegen infectie blijft dezelfde: gebruik je verstand, probeer geen gratis versies van apps te vinden via het internet, lees de permissies die je aan een app toevertrouwt bij de installatie, en download en installeer niets dat je niet volledig vertrouwd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business