Nieuws

Western Digital introduceert NAS-schijven met ongeziene capaciteit

Western Digital brengt zes nieuwe harde schijven op de markt met erg aantrekkelijke specificaties.

WD breidt zijn Red-reeks van op NAS gerichte harde schijven uit. Tot voor vandaag kon je al NAS-schijven tot 4 TB kopen, maar nu komen daar ook exemplaren van 5 TB en 6 TB bij. ‘In een NAS kan je niet zomaar een desktopschijf steken’, weet Barber Brinkman, sales manager bij Western Digital. Een NAS bevat meestal meerdere harde schijven dicht bij elkaar, die 24 op 7 actief zijn. Dat veroorzaakt trillingen en warmte. Brinkman: ‘Een klassieke desktopschijf is daar niet op voorzien, maar onze toegewijde NAS-exemplaren wel.’

De schijven draaien op 5400 rpm en hebben een cache van 64 MB. Ze zijn volgens Brinkman 30% zuiniger dan vergelijkbare harde schijven. De dingen draaien de door Western Digital ontwikkelde Nasware 3.0 frimware. Dat is een upgrade van versie 2.0, die nodig was om compabiliteit met de hoge capaciteit te verzekeren. Alle toekomstige Red-schijven van Western Digital zullen Nasware 3.0 draaien, maar huidige schijven upgraden gaat niet en heeft ook geen nut. De enige verbetering is immers de compabiliteit met 5 en 6 TB.

De nieuwe schijven in de RED-reeks hebben, net als de oudere exemplaren van  1,2,3 en 4 TB, een mtbf van één miljoen uur. De maximale datatransfersnelheid ligt op 150 MBps. De nieuwe Red-schijven zijn speciaal ontwikkeld voor Consumer-NAS-oplossingen. Ze zijn er op voorzien om met maximaal acht collega’s in één toestel te zitten.

Concurrenten zoals Seagate hebben eveneens NAS-harde schijven, maar Western Digital is de eerste om de kaap van 4 TB te overschrijden. Voor 5 TB betaal je 239 euro, 6 TB kost je 289 euro. Op alle WD Red-schijven krijg je een garantievan drie jaar.

Professionals

Ook de professionals worden niet vergeten met de introductie van een Red Pro reeks van schijven. Die Pro schijven zijn ontwikkeld voor professionele NAS-oplossingen voor mensen die meer prestaties van hun harde schijf verwachten. Je kan ze in een NAS met 8 bays steken. De Red Pro schijven draaien aan 7200 rpm. Ze zijn beschikbaar in een 2, een 3 en een 4 TB variant.

5 en 6 brengt Western Digital voorlopig niet uit. Brinkman: “Hoe beter de prestaties van de harde schijf, hoe belangrijker de stabiliteit wordt. De Pro reeks bied krachtigere harde schijven dan de consumervariant, maar dat wil zeggen dat we ze voorlopig niet uitbrengen in 5 en 6 TB varianten. Het is moeilijker om dergelijke grote schijven stabiel te maken, hoge prestaties te behouden en er toch een aantrekkelijk prijskaartje aan te verbinden.

De prijzen van de Red Pro gaan van 149 euro voor he model van 2 TB over 179 euro voor 3 TB tot 239 euro voor de schijf met een capaciteit van 4 TB. Op de pro reeks biedt Western Digital vijf jaar garantie. Zowel de nieuwe Red-schijven als de Red Pro-exemplaren zijn vanaf vandaag te koop.

Groen

Ook de NAS-loze consument werd niet oog het oog verloren. De Green-reeks van harde schijven, de budgetschijven voor in de desktop zeg maar, krijgt er eveneens twee telgen bij. Ook hier gaat het om 5 en 6 TB. Op de verhoogde capaciteit na verandert brengen de nieuwe Green-HDD’s geen nieuwe specificaties met zich mee. De nieuwe Green-schijven komen binnenkort op de markt. Een adviesprijs gaf Western Digital nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business