Nieuws

Facebook lanceert Pocket-concurrent

Het idee is eenvoudig: laat gebruikers een lijst samenstellen van muziek, films en artikelen om later nog eens te bekijken. Maar is dat voldoende?

Facebook begrijpt het: soms komen er te veel berichten in je tijdlijn voorbij om ze allemaal bij te houden. Daarom lanceert het sociale netwerk een nieuwe functionaliteit met de naam Save. Hiermee kunnen gebruikers berichten markeren die ze later graag nog eens bekijken.

Als je iets op je tijdlijn ziet, bijvoorbeeld een artikel van ZDNet over een Belgische Raspberry Pi-concurrent, dan kun je aangeven dat je het voor een later tijdstip wil opslaan door in de rechterbovenhoek van het bericht te klikken. Volgens Facebook kunnen locaties, films, tv-series en vele anderen dingen op de lijst geplaatst worden.

Gebruikers kunnen hun opgeslagen berichten op hun tablet of smartphone terugvinden onder het knopje “Meer”. Uiteraard is de lijst ook toegankelijk vanuit een standaard webbrowser op een desktopcomputer.

Algoritme
De nieuwe functie geeft een interessante draai aan "s werelds grootste sociale netwerk. Tot nu toe werd je nieuwsoverzicht samengesteld door een ingewikkeld algoritme dat zich baseert op je interesses en websites die je bezoekt. Datzelfde algoritme vormde de kern van Facebooks controversiële emotie-studie uit 2012.

De stap die Facebook hiermee zet is ook deels richting concurrenten met andere diensten, zoals Instapaper en Pocket. Dat zijn apps waarmee je interessante berichten kan verzamelen op het web om die dan op een later moment te lezen.

Beperkte mogelijkheden
De mogelijkheden van Facebook Save zijn echter beperkt. Gebruikers kunnen geen berichten naar de lijst sturen van buiten het sociale netwerk. De dienst werkt alleen wanneer je verbonden bent met het internet. Dus in een vliegtuig, op een verlaten eiland of op plekken waar de ontvangst heel slecht is, heb je gewoon pech.

Facebook laat weten dat de functionaliteit de komende dagen beschikbaar wordt op iOS, Android en voor webgebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business