Nieuws

Google vergeet helft van de verzoeken

Na de uitspraak rond het recht om vergeten te worden blijkt dat Google momenteel de helft van alle aanvragen goedkeurt.

Volgens de recentste rapporten heeft Google ongeveer de helft van de aanvragen om zoekresultaten te verwijderen goedgekeurd.

Na een uitspraak van het Europese Gerechtshof in april kunnen EU-burgers zoekmachines vragen om links naar verouderd, irrelevant, of overbodig materiaal te verwijderen als er gezocht wordt op hun naam.

[related_article id=”161452″]

Nu blijkt volgens rapporten dat Google voor iets meer dan de helft van de aangevraagde url"s ook effectief de links heeft verwijderd. Sinds het bedrijf in mei verzoeken begon te accepteren, hebben er zo"n 91.000 mensen een verzoek ingestuurd voor in totaal 328.000 links, die dus niet meer zouden worden weergegeven als zoekresultaat bij hun naam.

De meeste aanvragen kwamen uit Frankrijk, op de voet gevolgd door Duitsland.

Deze cijfers werden gisteren aangehaald door zowel de Wall Street Journal als door Bloomberg, en zouden afkomstig zijn van iemand die "vertrouwd is met de materie".

Google zelf is sterk tegen de beslissing gekant en vindt dat de foute balans getroffen is in het verdict. Het bedrijf laat ook uitgevers steeds weten dat hun content volgens de regeling uit de zoekresultaten is verwijderd.

Die policy heeft er al voor gezorgd dat veel van de vergeten links meer aandacht kregen dan daarvoor, waardoor Google de aandacht trok van de Europese databeschermings-regulatoren. Die instanties hadden vandaag Google, Microsoft en Yahoo ontboden voor een gesprek om de nieuwe regelgeving te bespreken – en er wordt verwacht dat de regulatoren de gelegenheid zullen aangrijpen om Googles aanpak tot hiertoe te bespreken.

De regulatoren zullen waarschijnlijk in september richtlijnen publiceren voor zoekmachines rond de manier waarop die de verzoeken moeten behandelen. Tot dan is het aan de bedrijven om te beslissen hoe ze de zaak het beste aanpakken. Google heeft voorlopig nog geen details bekendgemaakt over het proces waarmee ze beslissen of een link behouden, verwijderd of hersteld wordt.

Microsoft opende zijn eigen recht om vergeten te worden-formulier eerder deze maand, maar heeft niet bekendgemaakt hoeveel verzoeken het al heeft ontvangen of hoeveel er al zijn goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business