Nieuws

Nieuwe LibreOffice nog beter

Microsoft Office heeft in de nieuwe LibreOffice een meer dan waardige concurrent.

Sinds LibreOffice in 2010 is afgesplitst van het geplaagde OpenOffice is het openbron kantoorsoftwarepakket alleen maar beter en beter geworden. Met het vrijgeven van versie 4.3 heeft The Document Foundation de beste kantoorsuite op de markt gebracht buiten Microsoft om.

De nieuwe LibreOffice 4.3 (download) brengt veel handige verbeteringen en functionaliteiten aan in de software, waaronder:

Onderlinge bestandsuitwisseling: Ondersteuning van Microsofts Office Open XML (OOXML of OpenXML) Strict, grafische OOXML-verbeteringen (DrawingML, themafonts, behoud van tekenstijlen en -attributen), het invoegen van een OOXML-bestand in een ander OOXML-bestand, ondersteuning van dertig nieuwe Excel-formules en support voor MS Works spreadsheets en databases. De nieuwe LibreOffice ondersteunt ook Mac-legacybestanden als ClarisWorks, ClarisResolve, MacWorks, SuperPaint en meer.

Intuïtieve spreadsheetbehandeling: Calc laat je nu bepaalde handelingen op een intuïtievere manier uitvoeren dankzij het intelligente markeren van formules in de cellen, het weergeven van het aantal geselecteerde rijen en kolommen in de statusbalk, de optie om een cel te bewerken met de inhoud van de cel erboven en de mogelijkheid voor de gebruiker om zelf tekstconversiemodellen te kiezen.

3D-modellen in Impress: Ondersteuning van geanimeerde 3D-modellen in het nieuwe glTF-formaat, plus support voor Collada- en kmz-bestanden die je kunt vinden in Google Warehouse met als doel om een frisse, nieuwe look en animaties toe te voegen aan presentaties. Deze optie is momenteel alleen beschikbaar op de Windows- en Linux-versies.

Commentaarmanagement: Commentaar kan nu geprint worden in de marges van het document. Dit wordt op een betere manier weergegeven en kan geïmporteerd en geëxporteerd worden – inclusief gekoppelde reacties – in Open Document Format (ODF), DOC, OOXML en RTF. Het idee hierachter is om de productiviteit te verbeteren en een betere samenhang.

Deze laatste verbetering is er een die zeer enthousiast ontvangen wordt. Het lezen en schrijven van commentaar in verschillende documenttypes en kantoorpakketten is iets dat al langer enorm vervelend is. Nu lijkt LibreOffice een stap in de goede richting te zetten om dit euvel te verhelpen.

LibreOffice 4.3 ondersteunt ook “monsteralinea"s” met meer dan 65.000 tekens. Daarbij is de toegankelijkheidstechnologie in Windows een standaardoptie geworden dankzij verbeteringen gebaseerd op IBM"s IAccessible2-framework.

Bekijk voor de complete lijst met verbeteringen en nieuwe functionaliteiten de LibreOffice 4.3-releasenotes.

Betere code
Niet alleen kent het softwarepakket nieuwe mogelijkheden, ook de broncode is enorm verbeterd in de afgelopen twee jaar. Coverity Scan ontdekte dat het aantal fouten per 1.000 regels is teruggebracht van gemiddeld 1,11 naar 0,13. Dit het beste resultaat in de industrie. “LibreOffice heeft prima werk geleverd door het aanpakken van fouten in hun code in de korte tijd dat ze onderdeel zijn van onze dienst”, laat Coverity Scan weten.

Net als bij voorgaande versies is LibreOffice beschikbaar op Linux, Mac en Windows. Het is ook mogelijk om een oudere versie, LibreOffice 4.2, te draaien vanuit de cloud via het Software-as-a-Servicemodel (SaaS).

Nu het Verenigd Koninkrijk het ODF-formaat van LibreOffice heeft uitgeroepen als standaard door overheidsdocumenten is de verwachting dat de populariteit van de gratis kantoorsoftware alleen maar toeneemt. Ook andere overheden, zoals die van Italiaanse provincie Umbrië, zijn tot de conclusie gekomen dat overstappen van Microsoft Office naar LibreOffice hen honderdduizenden euro"s bespaart per duizend pc"s.

Geen beter pakket
“Het LibreOffice-project toont dat een grote community voor gratis software kan overleven en groeien zonder de ondersteuning van een softwareverkoper”, zegt Thorsten Behrens, voorzitter van The Document Foundation. “Het is tegenwoordig niet mogelijk een beter softwarepakket te bezitten dan LibreOffice, zeker als je kijkt naar onze functionaliteiten, de onderlinge uitwisseling tussen bestanden, ondersteuning voor documentstandaarden en onafhankelijkheid. Na vele jaren geeft LibreOffice de controle over de pc weer in handen van de gebruikers.”

LibreOffice 4.3 is nu te krijgen als download. Extensies en templates om specifieke opties toe te voegen zijn te vinden op de LibreOffice Extensions-pagina.

downloadsDownloadshelpkantoorsoftwarelibreofficenieuwsopenbronsoftwaresuitetip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen