Nieuws

Parkeer je wagen met een smartphone

Het door de EU ondersteunde V-Charge werkt aan een volledig geautomatiseerd parkeersysteem, zodat jij niet langer tijd verliest met de zoektocht naar een vrije plaats.

V-Charge, een onderzoeksproject met steun van de Europese Unie, heeft een volledig geautomatiseerd parkeersysteem ontwikkeld waarmee je je wagen parkeert met een app op je smartphone.

Iedereen maakt het wel eens mee: het verkeer richting station of luchthaven was drukker dan verwacht en je hebt nog een paar minuten voor je trein vertrekt of de incheckbalie voor je vlucht sluit. Om het allemaal nog wat erger te maken moet je nu eerst ook nog eens kostbare tijd gaan verspillen aan het vinden van een parkeerplaats. V-Charge wil daar een oplossing voor bieden.

Onderzoekers van Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland werken samen aan een volledig geautomatiseerd parkeersysteem voor publieke parkings. “Het idee is dat we technologie kunnen gebruiken om mensen een betere mix van publiek en persoonlijk transport te bieden,” vertelt Dr. Paul Furgale, wetenschappelijk projectmanager van V-Charge, in een persbericht.

Het systeem is bedoeld voor elektrische wagens en hoewel die nu nog maar een kleine minderheid uitmaken, zullen steeds meer mensen in de toekomst de overstap maken. Het parkeersysteem van V-Charge is dan ook vooral bedoeld als voorbereiding op de toekomst. Eerder dit jaar werden al enkele succesvolle tests uitgevoerd in de luchthaven van Stuttgart, maar het systeem zal pas in de komende jaren breder worden uitgerold.

Met het systeem kunnen autobestuurders hun wagen aan de ingang van de parking achterlaten en vervolgens met een app op hun smartphone het parkeerproces in gang zetten. Het voertuig maakt dan verbinding met de server van de parking en rijdt uit zichzelf naar een toegewezen parkeerplaats, waar het ook kan worden opgeladen. Bij zijn terugkeer kan de autobestuurder zijn wagen met dezelfde app weer naar de uitgang van de parking laten rijden.

Omdat gps-satellieten zelden goed werken in parkeergarages, moesten de onderzoekers een manier vinden om de auto’s toch veilig de weg naar de juiste parkeerplaats te laten vinden. Ze hebben daarom een systeem ontwikkeld op basis van camera’s waarmee de wagens zonder ongelukken door de garage kunnen rijden. Volgens Furgale moet deze technologie in een volgend stadium ook kunnen worden ingezet voor autonoom parkeren in de stad.

De Europese Unie heeft 5,6 miljoen euro in V-Charge gepompt als onderdeel van haar breder investeringsprogramma in robotica dat in juni werd aangekondigd. “We moeten vooruit denken en slimmere manieren vinden om ons te verplaatsen en om tijd, geld en onze omgeving te sparen,” aldus Eurocommissaris Neelie Kroes in het persbericht. V-Charge verwacht zijn onderzoek in 2015 af te ronden, waarna de technologie kan worden gecommercialiseerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business