Nieuws

Windows XP maakt dan toch een flinke val

Uit de nieuwste statistieken van Net Applications en Statcounter blijkt dat Windows XP steeds meer marktaandeel inlevert, ten gunste van Windows 7 en Windows 8.x.

Nadat Microsoft in april officieel de ondersteuning voor Windows XP stopzette, heeft het verouderde besturingssysteem flink ingeleverd. Statistiekbureaus Net Applications en Statcounter hebben allebei net een andere versie van de waarheid vanwege verschillende meetmethodes, maar over het algemeen komen de cijfers vrij aardig overeen.

Duidelijk is dat Windows XP de afgelopen drie maanden een flinke val heeft gemaakt. Dit komt ten goede van Windows 7, dat een lichte stijging kent. Beide analistenbureaus stellen dat ongeveer negentig procent van de desktopcomputers op een versie van Windows draait, nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

[related_article id=”160534″]

Een op acht
Beide bedrijven zijn het erover eens dat de combinatie van Windows 8 en 8.1 goed is voor een op de acht pc"s wereldwijd. Dat is net geen tweehonderd miljoen. De getallen van één maand zijn niet zo interessant als de trends voor een langere periode. Dit kun je zien in onderstaande afbeelding, waarin de cijfers van het afgelopen jaar zijn opgenomen.

Als je afgaat op de cijfers van Statcounter, dat zich baseert op paginabezoeken, dan neemt Windows 8 waarschijnlijk komende maand het stokje over van Windows XP voor de tweede plek. Windows 7 gaat fier aan kop.

De getallen van Net Applications geven net een ander beeld. Het bedrijf probeert enkel unieke pc"s te meten. Daarbij heeft Windows XP de tweede plaats stevig in handen.

Chrome
Statcounter laat tevens weten dat Chromebooks goed zijn voor 0,19 procent van het wereldwijde computergebruik. Net Applications stelt daarentegen dat het gebruik van Chrome OS nog steeds onder de 0,01 procent blijft.

Browsers
Ook op het gebied van browsers worden beide bedrijven het niet eens. Volgens Net Applications heeft Chrome Firefox van de tweede plaats gestoten met respectievelijk 20,4 om 15,1 procent. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog precies andersom. Internet Explorer blijft het populairst met grofweg de helft.

In het alternatieve universum van Statcounter gaat Chrome duidelijk aan kop met 48,7 procent. Dat is meer dan twee keer zo veel als Internet Explorer, dat met 23,5 procent tweede is. Firefox vervolmaakt de top drie met 19,2 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business