Nieuws

Rethink: een oplossing voor cyberpesten?

De 14-jarige Trisha Prabhu, een van de finalisten van de Google Science Fair, wil met haar Rethink-project cyberpesten de wereld uithelpen.

Trisha Prabhu, een veertienjarige scholiere, werd geselecteerd als een van de finalisten van de Google Science Fair met haar project Rethink.

Haar project wil cyberpesten – een oude probleem met een nieuwe vorm – uit de wereld helpen. Het principe is eenvoudig: laat tieners hun kwetsende berichten opnieuw lezen voor ze ze werkelijk kunnen versturen naar hun slachtoffer.

De piepjonge wetenschapper vertrok van de hypothese dat adolescenten minder geneigd zouden zijn om anderen te pesten als er een waarschuwingsmechanisme is werking is om hen te confronteren met hun eigen gedrag.

Om die hypothese te toetsen, ontwierp ze twee systemen: Baseline en Rethink. Beide toepassingen vragen aan hun proefpersonen of ze een reeks vooraf samengestelde berichten online willen posten. Het verschil: Baseline post deze berichten vervolgens zonder meer, terwijl Rethink eerst een waarschuwing toont die wijst op de beledigende aard van de berichten en die de gebruiker de mogelijkheid geeft om het bericht toch terug in te trekken.

Met deze twee systemen testte Prabhu de reacties van 1500 tieners van 12 tot 18 jaar. De resultaten daarvan zijn duidelijk: 67 procent van de proefkonijnen van het Baseline-systeem waren bereid om de berichten te posten. Bij de Rethink-groep was dat minder dan 20 procent.

Het is niet de eerste keer dat uit onderzoek blijkt dat mensen meer geneigd zijn om zich ‘goed’ te gedragen als ze geconfronteerd worden met hun eigen gedrag – een feit waar Prabhu, die zich wil specialiseren in neurowetenschappen, vermoedelijk van op de hoogte was. Ze werkt nu aan een prototype van Rethink dat kan worden geïntegreerd op de bestaande sociale media-websites.

“Mijn ontwerp bevat een verfijnd contextgevoelig filtersysteem dat de werkelijk gemene en kwetsende berichten kan detecteren,” schrijft Prabhu in haar projectsamenvatting. Vergelijkbare language parsing-technologie wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, onder andere voor het opsporen van pedofielen die zich voordoen als kinderen in chatrooms.

Computers inzetten om problemen te detecteren of aan te pakken voor ze zich doorzetten is een piste waar steeds vaker onderzoek naar verricht wordt. Zo schreven we eerder al over de computer die bingedrinken bij tieners voorspelt voor het zich voordoet, en heeft het ‘namaakmeisje’ Sweetie en haar succesvolle pogingen om kinderpornonetwerken aan te pakken al meermaals het nieuws gehaald.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business