Nieuws

Algoritme laat de zon schijnen in al je foto’s

Een nieuw algoritme is in staat foto's professioneel te bewerken en onder andere het weer of het seizoen aan te passen, zonder dat je als gebruiker iets moet doen of kunnen.

Onderzoekers van de Brown-universiteit in de VS ontwikkelden een algoritme waarmee je foto’s intensief kan bewerken zonder enige vorm van kennis of ervaring. Het algoritme verandert in enkele seconden het seizoen van een foto, het weer, het tijdstip waarop het is genomen of zelfs de sfeer.

Doel van het algoritme is fotobewerking eenvoudig maken voor mensen die geen ervaring hebben met complexe fotobewerkingssoftware. Om een foto van een zonnig park om te zetten naar een geloofwaardige afbeelding van datzelfde park ’s nachts in de regen heb je normaal gezien heel wat inzicht, talent en ervaring nodig. Het gaat immers om meer dan de belichting achteruit schroeven en de lucht grijs maken. De hele afbeelding verandert en dat brengt wijzigingen mee voor elk aspect van de foto, alle kleuren worden anders, en licht valt anders in op de omgeving.

[related_article id=”160734″]

Het team van de Brown-universiteit leerde een computer om al die bewerkingen uit te voeren in enkele seconden. Het enige wat je als gebruiker moet doen, is je originele foto invoeren en vragen wat je wil. Het vragen gebeurt met tekstcommando’s. Wil je bewolking verwijderen, dan typ je ‘less clouds’, om een zonsondergang toe te voegen, vraag je om ‘more sunset’, en wil je een foto somberder maken, dan voer je ‘more gloomy’ in.

Om het algoritme te maken verzamelde het onderzoeksteam honderden foto’s, genomen van vaststaande webcams over de hele wereld, gedurende verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Die beelden werden vervolgens van een label voorzien door crowdsourcing via het Mechanical Turk-platform van Amazon. Daar bekeken mensen de foto’s, en gaven ze voor elk van de relevante attributen zoals bewolking, seizoen, tijdstip, regen en mist een score.

Keuze
Vervolgens werd die database door een machine learning-algoritme gehaald. Zo leerde de computer wat zonnig of sneeuw betekent wanneer je het vertaalt naar een foto. Om een eigen beeld aan te passen heb je twee mogelijkheden: ofwel laad je het beeld in, vraag je om meer sneeuw en kies je uit een reeks foto’s van sneeuwlandschappen met verschillende variaties van het attribuut sneeuw diegene die jij het liefst wil, ofwel laat je het systeem alle verschillende interpretaties van sneeuw toepassen op je foto, en kies jij het exemplaar dat je het mooist vindt.

De resultaten zijn adembenemend. De voorbeelden die de onderzoekers ter beschikking stelden zien er stuk voor stuk uit als echte foto’s. Een dergelijk resultaat zal zelfs iemand met enige Photoshop-ervaring niet zomaar bekomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business