Nieuws

Kan Nadella Microsoft nog redden?

Satya Nadella in onbetwist de beste keuze als CEO voor Microsoft, maar het is jammer dat hij te laat is gearriveerd om het bedrijf van zijn langzame ondergang te redden.

In mijn recente debat met Ed Bott over de toekomst van Microsoft waren veel mensen het eens met hem dat het bedrijf een duidelijke en succesvolle toekomst voor de boeg heeft met Satya Nadella als CEO. Desondanks riep de eenmansjury mij uit tot winnaar, omdat hij het met mij eens was dat de uitdagingen voor Nadella groter zijn dan de steun en tijd die hij heeft. Hij moet namelijk veel repareren na het vertrek van Steve Ballmer.

En dat is de kern van het probleem. Nadella is de juiste persoon voor de baan, maar hij heeft niet voldoende tijd om alle problemen van Microsoft op te lossen. Op het moment dat hij bezig is Ballmers rotzooi op te ruimen lopen bedrijven als Amazon, Apple en Google Microsoft voorbij als het aankomt op de cloud en de mobiele markt.

[related_article id=”161452″]

Steve Ballmer
Bott stelde dat ik denk dat Microsoft niet kan herstellen omdat “mijn beeld van Microsoft tientallen jaren geleden al gevormd is en dat niets mijn vooringenomenheid kan doen veranderen”. Ed kan er niet verder naast zitten.

Het is waar dat ik geen fan ben van de zeer agressieve zakelijke tactieken van Microsoft ten tijde van Gates" heerschappij of van programma"s als Outlook, Vista en Windows 8.x. Daarnaast ben en blijf ik van mening dat Ballmer een verschrikkelijk slechte CEO was die al jaren geleden ontslagen had moeten worden.

Daartegenover staat dat ik Windows Server, sinds de versie uit 2003, een fantastisch besturingssysteem voor servers vind, Excel is nog steeds het beste spreadsheetprogramma is en Azure een serieuze concurrent voor de zakelijke cloud.

Voor- en nadelen
Kort gezegd kun je stellen dat ik de voor- en nadelen van Microsoft duidelijk waarneem. En als ik in mijn kristallen bol kijk zie ik een bedrijf dat zich drie jaar geleden had moeten transformeren van een pc-historie naar een mobiele en cloud-toekomst. Dat is niet gebeurd.

In plaats daarvan heeft Microsoft onder Ballmer zijn strategische voordelen verkwist. Vandaag de dag zien mensen Microsoft nog steeds als computerbedrijf. Dat was prima in het begin van deze eeuw, maar nu zijn we een decennium verder. Nog erger is dat het leeuwendeel van de mensen die Windows draaien op een desktop-pc niet het nieuwe en gehate Windows 8.x gebruiken. Nee, het is het vijf jaar oude Windows 7 uit 2009.

Te laat
Nadella"s doel om Microsoft hét platform te maken voor de mobiele en cloudwereld gaat uit van het standpunt dat het bedrijf nog een krachtige speler kan worden op dat gebied. Maar dat kan niet, het is te laat.

Volgens de cijfers van Strategy Analytics draait 85 procent van de verkochte smartphones in het laatste kwartaal op Android. En Windows Phone? Dat is gezakt tot onder de 3 procent.

Geldverspilling
Het overnemen van Nokia lijkt meer en meer op een enorme verspilling van geld. Het feit dat de recente ontslagen voornamelijk de voormalige Nokia-medewerkers – 12.500 van de 18.000 – raken zegt eigenlijk alles. Ook Microsofts pogingen om succesvol te worden met de Surfacetablets zijn niet geslaagd. Het lijkt erop dat Surface 1,2 miljard dollar verlies draait. Tegelijkertijd heeft het bedrijf door zich met de hardware te gaan bemoeien de ooit zo trouwe partners weggejaagd.

Het is waar dat Microsoft eindelijk zijn applicaties naar andere mobiele platformen brengt, maar het idee dat Office overhevelen naar een ander platform gelijk zou staan aan het printen van geld – dat stelde Jan Dawson, hoofdanalist bij Jackdaw Research – lijkt helemaal nergens op te slaan.

Cloud
In de cloud doet Azure het volgens Gartner best aardig, maar het komt niet in de buurt van topspeler Amazon Web Services (AWS). Azure is inderdaad goed, maar is het goed genoeg om te winnen van AWS en het onbegrensde enthousiasme voor de OpenStack-cloud van VMware, Oracle, Red Hat en een serie andere bedrijven?

Nee, dat is het niet. Azure is zeker een speler in de zakelijke cloud, maar het zal nooit de grootste worden.

Groeiende achterstand
Dus dit is hoe ik het voor me zie. Microsoft blijft een enorm groot bedrijf, maar is niet in staat de mobiele markt en cloud te domineren zoals het ooit deed met desktop-pc"s. Zonder die dominante rol stagneert het bedrijf en wordt de achterstand met andere techgiganten alleen maar groter.

Als je denkt dat zoiets onmogelijk is, dan denk ik dat jij degene bent die nog leeft met een beeld van Microsoft uit de jaren negentig en begin 2000. Zelfs de grootste bedrijven kunnen op een dwaalspoor raken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business