Nieuws

Nvidia’s 64-bitprocessor veegt vloer aan met die van Apple

Nvidia's nieuwe Denver-CPU voor de Tegra K1-SoC ziet er veelbelovend uit, en lijkt de concurrentie op het vlak van prestaties vlot achter zich te laten.

Nvidia stal de show op de eerste dag van de Hot Chips-conferentie voor chiptechnologie. Het bedrijf onthulde Denver, een 64 bit-CPU van eigen maak, bedoeld voor de Tegra K1 System on a Chip (SoC). Tegra K1 wordt beschikbaar in twee varianten. De eerste K1, met een 31 bit-Cortex-A15 quadcore-CPU, vinden we al terug in de Nvidia Shield tablet, de Chinese Xiaomi MiPad en de pas aangekondigde Acer Chromebook 13.

De tweede variant krijgt twee Denver CPU-kernen. Denver is gebaseerd op de ARMv8 64 bit instructieset en haalt een kloksnelheid van 2,5 GHz. De CPU heeft 128 K L1 instructie-cache, 64 K L1 data cache en 2 MB L2 cache. Beide versies van de Tegra K1 hebben dezelfde Kepler-GPU aan boord, voorzien van 192 cuda-kernen. Beide chips zijn pincompatibel, wat het eenvoudig maakt voor ontwikkelaars om toestellen te ontwerpen waar beide K1’s in passen.

[related_article id=”158256″]

Pc-prestaties
Nvidia’s plan met Denver, aldus processorarchitect Darrell Boggs, is om mobiele prestaties te leveren die kunnen wedijveren met de rekenkracht die we in pc’s gewend zijn. In eerste instantie wilde Nvidia de nieuwe CPU ook aanprijzen voor servers, maar daar kwam het bedrijf intussen op terug. Om tot die prestaties te komen heeft Denver een superscalar-architectuur die de processor in staat stelt zeven instructies per klokcyclus uit te voeren. De A15 kan in contrast maar met drie instructies overweg. Verder maakt de nieuwe 64 bit-CPU gebruik van agressieve hardwarmatige datavoorbezorging: een techniek die data dichter naar de CPU brengt om zo het hele proces te versnellen.

Op de conferentie toonde Nvidia de eerste benchmarkresultaten van de Tegra K1 met Denver, vergeleken met de 32 bit K1 en concurrerende SoC’s. Hoewel de benchmark niet onafhankelijk is, en het finale verdict dus nog even moet uitblijven, tonen de scores aan dat Nvidia geslaagd is in zijn opzet. Nvidia vergeleek de Denver Tegra K1 met onder andere de 64 bit Snapdragon van Qualcomm, de A7 Cyclone van de iPhone 5s, Intels Atom Bay Trail SoC en de op Haswell gebaseerde Celeron 2955U die populair is in Chromebooks. De prestaties werden uitgedrukt in een percentage tegenover de 32 bit Tegra K1, waarbij een gelijkaardige prestatie 100 procent was.

Benchmarks

Op alle tests scoorde Denver veel beter dan de ARM- en Bay Trail-processors. De 64 bit Tegra K1 was ongeveer 20 tot 50 procent sneller dan de 64-bit A7 Cyclone dan Apple, iets wat Nvidia niet vergat te vermelden. De Celeron presteerde ongeveer even goed als de Tegra, op sommige testen was de processor van Intel de beste, op andere won die van Nvidia.

Tegenover de 32-bit Tegra K1 presteert de Denver-versie ongeveer 100 tot 300 procent beter. De 64 bit Tegra chip zou binnenkort al in toestellen te vinden zijn, al wordt er nog geen specifieke datum aangekondigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business