Nieuws

Intel Core M: kleiner, krachtiger en energie-efficiënt

Als alle beloftes kloppen die Intel rond de Core M (codenaam: Broadwell Y) heeft gedaan, dan krijgt 'dun en licht' een andere definitie.

Bij de allereerste aankondiging van zijn 14nm-proces deed Intel enkele boude uitspraken over de prestaties en het lage energieverbruik. De vertragingen en annuleringen die daarna volgden namen een groot deel van de wind uit de zeilen, waarop zelfs de vraag ontstond of de volledige productie naar achter geschoven zou worden.

Nu slaat Intel terug naar de criticasters. Maandag heeft het bedrijf heel veel informatie vrijgegeven over het aanstaande Broadwell Y-product: de op laptop en tablet georiënteerde Core M.

Volledig herzien
Volgens Intel is de architectuur van de Core M bijna volledig vernieuwd om de agressieve kracht- en prestatiedoelen te halen. De geheugencontroller, L1/L2-caches, I/O, PCI Express-interface en zelfs de verpakking zijn allemaal herzien.

De Core M (codenaam Broadwell Y) debuteert in Intels 14nm-procesvariant, wat helpt bij de enorme verbetering van het energieverbruik van de chip. Intel beweert dat het de warmteafvoer kan verdubbelen, het product de helft kan verkleinen op een bord dat een kwart kleiner is. 

Daarnaast claimt Intel dat het Broadwell Y"s SRAM verkleind heeft tot 58 procent van zijn 22nm-formaat. Dit is met name indrukwekkend omdat het ingaat tegen de algemene verwachtingen en mogelijkheden van andere fabrikanten.

Alles aan de Broadwell Y is efficiënter. Van zijn FVIR (volledig geïntegreerde voltageregulator) tot aan zijn energiebeheerschema"s. Daarnaast heeft een Intel een nieuw mechanisme geïmplementeerd waarvan het de bedoeling is dat het een efficiëntere prestatie levert.

Energiebesparing
Stel bijvoorbeeld dat Broadwell het equivalent van een "waarde" van 200 MHz moet leveren over vier seconden. Omdat er een heel lage drempel is om de CPU-kern aan het werk te zetten, haal je weinig tot geen besparing uit lage kloksnelheden. Er is nagenoeg geen enkel verschil te bespeuren tussen een chip laten werken op 100 MHz versus 200 Mhz.

Maar in plaats van vier seconden voor 50 MHz te draaien, werkt de Broadwell Y op 100 MHz voor twee seconden om vervolgens twee seconden stil te staan. De gestippelde lijn verbeeldt de gemiddelde kloksnelheid. Door elke keer te starten en stoppen bespaart de chip meer energie dan door hem constant op een lage snelheid te laten draaien.

Prestaties
Verwacht van de CPU niet al te veel. Intel beweert dat Broadwell tot vijf procent sneller is dan Haswell dankzij enkele kleine aanpassingen, maar in de praktijk kom je waarschijnlijk niet veel verder dan twee à drie procent. De grafische kant is echter een heel ander verhaal.

Intel claimt een toename van twintig procent in computereenheden en van vijftig procent in shader-doorgifte met een betere thermale ruimte. Dit impliceert een algehele verbetering van twintig tot dertig procent. Uit bovenstaande afbeelding is echter niet op te maken aan welk product Intel refereert. Het bedrijf gebruikt voor onderdelen met een lage wattage normaal de Intel HD Graphics 4200 met een maximale frequentie van 850 MHz en 20 EU"s.

Aangezien Intels huidige topchip (Core i7-4770K) een kloksnelheid heeft van 1,25 GHz is het mogelijk dat de prestaties van de Broadwell op een gelijk niveau komen als de desktopproducten. Dat is een noemenswaardige verbetering, maar het is niet uit opnieuw uitvinden van het wiel. Op de vraag of de chip zich op hetzelfde niveau mag scharen als de Tegra K1 is iets wat simpelweg getest moet worden.

Grote stap
Uit de afbeeldingen is veel informatie te halen om enthousiast over te worden. Als de Broadwell Y zo goed wordt als Intel belooft dan overdrijf ik niet als ik zeg dat "dun en licht" een andere definitie krijgt voor veel mensen. Als de Broadwell Y op tijd geleverd wordt met ingeloste beloftes over prestaties en energieverbruik dan start de chip een vuurtje op de markt.

Of de Broadwell Y ook de strijd aankan met ARM-tablets is een heel andere vraag. Het zou niet de eerste keer zijn dat Intel een sterk verbeterd product lanceert dat nagenoeg geen aandacht krijgt.

Niks van dit alles zegt dat de Broadwell Y geen grote stap vooruit is voor Intels traditionele x86-producten, maar wat het betekent voor het bedrijf in het geheel is moeilijk te voorspellen. De belangrijkste vraag die open blijft is of de kloksnelheden van Broadwell daadwerkelijk hoger zijn dan die van Haswell – en op dat antwoord moeten we nog een paar maanden wachten vrees ik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business