Nieuws

Afluisteren is mogelijk via smartphone-gyroscoop

De bewegingssensoren van je mobiele telefoon zijn niet zo goed beveiligd, zo blijkt. Je zou ermee afgeluisterd kunnen worden.

De bewegingssensoren van je mobiele telefoon zijn niet zo goed beveiligd, zo blijkt.

Het is hackers van de Amerikaanse Stanford-universiteit gelukt om toegang te krijgen tot opgenomen geluid vanaf je smartphone. Normaliter zouden ze hiervoor toegang tot de microfoon moeten krijgen, maar daar is toestemming van de gebruiker voor nodig. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om de gyroscoop van een Androidtelefoon in een rudimentaire microfoon te veranderen.

[related_article id=”161920″]

De onderzoekers noemen hun app Gyrophone en het werkt als volgt: de kleine gyroscopen in je telefoon die de oriëntatie meten doen dit via vibrerende drukplaatjes. Deze blijken ook trillingen in de lucht op te kunnen pikken, onder andere van geluid. De drukplaatjes in de meeste Android-smartphones blijken dit te kunnen doen tussen de 80 en 250 hertz, precies de frequentie waarop een menselijke stem trilt. De sensoren van de iPhone gebruiken overigens alleen frequenties onder de 100 hertz, waardoor deze niet bruikbaar zijn.

Bekijk hieronder een Youtubefilmpje met uitleg.

 

Google vindt het interessant
Het onderzoek is nog niet heel ver en op dit moment kunnen alleen wat losse woorden en het geslacht van de gebruiker worden bepaald, maar volgens de onderzoekers kunnen experts op het gebied van stemherkenning waarschijnlijk enorme verbeteringen aanbrengen.

Google heeft al interesse getoond in het onderzoek en laat weten dat het blij is met de ontdekking, zodat er tijdig actie kan worden ondernomen voor er misbruik van wordt gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business